FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: GRAĐANI NEZAINTERESIRANI ZA IZBORE

SARAJEVO,28. rujna 2004.(Hina) - Tek nešto manje od trećine građanaBosne i Hercegovine s pravom glasa ili 28 posto ispitanika izjavilo jeda će sigurno sudjelovati na predstojećim izborima u toj zemlji, anjih 22 posto je izjavilo da će to vjerojatno učiniti, pokazalo jeistraživanje javnog mnijenja provedenog za potrebe misije OESS-a u BiH, a rezultati su u utorak objavljeni na web stranici oveorganizacije.
SARAJEVO,28. rujna 2004.(Hina) - Tek nešto manje od trećine građana Bosne i Hercegovine s pravom glasa ili 28 posto ispitanika izjavilo je da će sigurno sudjelovati na predstojećim izborima u toj zemlji, a njih 22 posto je izjavilo da će to vjerojatno učiniti, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja provedenog za potrebe misije OESS-a u BiH , a rezultati su u utorak objavljeni na web stranici ove organizacije.

Za 2. listopada u BiH je zakazano održavanje lokalnih izbora na kojima bi se nešto više od 2,3 milijuna registriranih birača trebalo izjasniti o kandidatima za 3145 mjesta u općinskim vijećima te za 140 načelničkih dužnosti.

Svoje kandidate istaknulo je 68 političkih stranaka i 18 koalicija a prijavilo se i 146 neovisnih kandidata te šest lista neovisnih kandidata.

Među kandidatima čiju je nominaciju potvrdilo Izborno povjerenstvo tako se našlo 27.427 imena.

Istraživanje provedeno tijekom ovog mjeseca na uzorku od tisuću i 600 ispitanika pokazalo je kako je 18 posto potencijalnih glasača već čvrsto odlučilo da se naredne subote ne pojavi na glasačkim mjestima.

Još 13 posto registriranih birača odgovorilo je kako "vjerojatno" neće glasovati dok njih 16 posto još uvijek dvoji treba li ili ne sudjelovati u izborima.

Tek 28 posto ispitanika čvrsto je odlučilo glasovati a njih 22 posto je izjavilo kako će to vjerojatno učiniti.

Zainteresiranost za izbore čini se nešto većom u Federaciji BiH gdje bi moglo glasovati oko 51 posto birača dok je taj postotak u Republici Srpskoj 48.

Najviše spremnosti na glasovanje ima među Hrvatima u BiH jer je među njima 55,3 posto ispitanih izjavilo kako će sigurno ili vjerojatno sudjelovati na izborima.

Spremnost za to je iskazalo oko 50 posto glasača među Bošnjacima te oko 48 posto među Srbima.

Najveća zainteresiranost za izbore, kao i svih proteklih godina, vlada među osobama starijim od 51 godine a najmanja među mladima do 35 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙