FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BARROSO VJERUJE U SVOJU KOMISIJU

BRUXELLES, 12. listopada 2004. (Hina/AFP) - Predsjednik nove Europskekomisije Jose Manuel Barroso ima puno povjerenje u svoju ekipu iako sučlanovi Odbora za građanske slobode Europskog parlamenta odbilipodržati nominaciju talijanskog povjerenika Rocca Buttiglionea,objavila je u utorak Europska komisija.
BRUXELLES, 12. listopada 2004. (Hina/AFP) - Predsjednik nove Europske komisije Jose Manuel Barroso ima puno povjerenje u svoju ekipu iako su članovi Odbora za građanske slobode Europskog parlamenta odbili podržati nominaciju talijanskog povjerenika Rocca Buttiglionea, objavila je u utorak Europska komisija.

"Barroso ima puno povjerenje u cijelu svoju ekipu, uključujući Buttiglionea", rekla je glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde.

"Naravno da Barroso ima namjeru uzeti u obzir mišljenja svih odbora, no čeka mišljenje Europskog parlamenta u njegovoj cjelosti ... Čeka sastanak s čelnicima parlamenta kako bi zauzeo stajalište o saslušanjima, a taj je sastanak predviđen za 21. listopada", dodala je.

Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta odbio je u ponedjeljak podržati imenovanje Rocca Buttiglionea na mjesto povjerenika za pravosuđe, građanske slobode i sigurnost u novoj Europskoj komisiji, samo tri tjedna prije njezina službenog stupanja na dužnost.

Talijanski političar, trenutačno na dužnosti talijanskog ministra za europska pitanja, katolik i blizak prijatelj Pape Ivana Pavla II. na saslušanju pred Odborom izjavio je kako homoseksualnost smatra grijehom te da se zalaže za tradicionalno stajalište u pogledu braka.

Također je kazao kako smatra da "obitelj postoji kako bi ženama omogućila da imaju djecu i muškarca koji će ih štititi."

Izjavio je i kako se namjerava usprotiviti svim parlamentarnim prijedlozima koji se budu kosili s njegovim moralnim uvjerenjima.

Unatoč tomu što nije obvezujuće, mišljenje Odbora za građanske slobode udarac je za Barrosa koji sada mora razmisliti o izmjeni sastava svojeg tima prije preuzimanja nove dužnosti 1. studenoga. Riječ je o glasovanju bez presedana u povijesti Parlamenta.

Buttiglionea je saslušao i Odbor za pravosuđe Europskog parlamenta i on ga je podržao.

Konačnu odluku o njegovu slučaju donijet će konferencija predsjednika političkih grupacija EP-a na sastanku u srijedu.

Europski parlament izjasnit će se na plenarnoj sjednici 27. listopada u Strasbourgu o potvrdi Barrosove Komisije. Parlament ne može odbiti jednog ili više povjerenika, već se izjašnjava o cijeloj Komisiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙