FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AGENCIJE: EK uvodi mogućnost suspenzije pregovora o pristupu

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Europska komisija (EK) zaoštravauvjete pristupa EU i uvodi mogućnost suspenzije pregovora o članstvu uslučaju ozbiljnog i stalnog kršenja načela slobode, demokracije,poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, javljaju u utorak izBruxellesa agencija Reuters, AFP te BBC pozivajući se na dokumente opretpristupnoj strategiji koje bi u srijedu trebala prihvatitiKomisija.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Europska komisija (EK) zaoštrava uvjete pristupa EU i uvodi mogućnost suspenzije pregovora o članstvu u slučaju ozbiljnog i stalnog kršenja načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, javljaju u utorak iz Bruxellesa agencija Reuters, AFP te BBC pozivajući se na dokumente o pretpristupnoj strategiji koje bi u srijedu trebala prihvatiti Komisija.

Reuters izvještava da u dokumentu, koji na summitu u prosincu trebaju potvrditi i šefovi država i vlada članica EU, stoji da bi razgovori s Hrvatskom trebali krenuti početkom iduće godine, ali bi mogli biti suspendirani prekrši li Hrvatska "načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Po BBC-ju pregovori o članstvu, upravo na slučaju Hrvatske, trebali bi postati "dulji i tvrđi". "Za zaključenje pregovora više ne bi bila dovoljna obećanja provedbe reforme", piše BBC i dodaje da EU sada po prvi puta uvodi mogućnost suspenzije pregovora u slučaju ozbiljnog i stalnog kršenja načela slobode i demokracije.

Agencija France presse piše da je model suspenzije predviđen za Hrvatsku sličan, iako nešto manje strog, modelu koncipiranom za Tursku.

Agencije javljaju i da bi EU u srijedu uvela mogućnost odgode ulaska Bugarske i Rumunjske u EU, predviđenog za 2007., u slučaju postojanja "jasnih dokaza o očitoj nepripremljenosti dviju zemalja da ispune zahtjeve za članstvo".

Ta "sigurnosna klauzula" odgodila bi pristup na godinu dana u slučaju da dvije zemlje ne provedu dogovorene gospodarske i administrativne reforme, navodi se u izvješću o napretku Bugarske i Rumunjske, po Reutersu.

Dok Reuters javlja da bi na sastanku u srijedu EK trebala preporučiti otvaranje pregovora s Hrvatskom početkom iduće godine, agencija France presse, pozivajući se na diplomatski izvor, prenosi da se u zaključcima koje EK treba prihvatiti ne navodi datum otvaranja pregovora s Hrvatskom.

U dokumentu, čiju je kopiju dobio Reuters, Komisija naglašava važnost dobre suradnje Hrvatske s Haškim tribunalom koji procesuira ratne zločince s područja bivše Jugoslavije.

Reuters napominje da bi Hrvatska, koja se nada uhvatiti vlak s Rumunjskom i Bugurskom 1. siječnja 2007., ipak mogla pričekati do 2009., godine koja je po mišljenju diplomata realniji rok.

Komisija bi u srijedu trebala preporučiti i otvaranje pregovora s Turskom, piše britanska agencija i dodaje bi moglo proći još 10 godina prije nego li 70-milijunska muslimanska zemlja uđe u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙