FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIONICE BANAKA POTAKNULE RAST CIJENA EUROPSKIH DIONICA

LONDON, FRANKFURT, 15. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Banke iosiguravatelji podignuli su danas cijene europskih dionica, a podobicima je predvodila dionica britanskog HBOS-a uslijed olakšanjakoje je kod ulagača izazvala vijest da ta banka neće biti upletena unadmetanje za kupnju svog konkurenta na domaćem tržištu AbbeyNational.
LONDON, FRANKFURT, 15. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Banke i osiguravatelji podignuli su danas cijene europskih dionica, a po dobicima je predvodila dionica britanskog HBOS-a uslijed olakšanja koje je kod ulagača izazvala vijest da ta banka neće biti upletena u nadmetanje za kupnju svog konkurenta na domaćem tržištu Abbey National.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks ojačao 0,5 posto, na 4.566 bodova. Istodobno, za 0,41 posto ojačao je frankfurtski DAX indeks, na 3.963 boda.

HBOS je prošloga mjeseca objavio kako razmišlja konkurirati dogovorenoj ponudi u visini 8,8 milijardi funti španjolske banke Santander Central Hispano za kupnju Abbey Nationala. Santander je objavio da će se dioničari Abbeya sastati 14. listopada kako bi glasovali o preuzimanju, čije se zaključenje očekuje do 12. studenog. Dionice HBOS-a ojačale su 4,3 posto, postavši današnji najveći europski blue-chip dobitnik.

U istome su sektoru ojačale i dionice Deutsche Banka (3 posto), dok se u sektoru osiguravatelja po dobicima ističe švicarski Converium (6,4 posto).

Do nove sezone izvještavanja o dobitima kompanija u Sjedinjenim Državama još ima više od mjesec dana, a tržište očekuje da američka središnja banka Fed idućega tjedna podigne kamatne stope najvećeg svjetskog gospodarstva.

"Svejedno očekujemo da se tržište pomakne na više na tromjesečnoj razini", ocjenjuje Kevin Gardiner, čelnik globalne strategije u banci HSBC. Dionice nisu skupe, a u eurozoni za sada nema opasnosti od podizanja kamatnih stopa, dodao je. "Ne vjerujem da će se pojaviti ijedan katalizator koji bi potaknuo uzlet cijena na tržištu, ali mislim da bi moglo biti više aktivnosti spajanja i akvizicija. U korporativnim se bilancama imovine nalazi dosta gotovine", kazao je Gardiner.

Službeni indeks Tokijske burze Nikkei danas je oslabio 1,21 posto, na 11.158 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙