FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska za multilateralni pristup u razoružanju

WASHINGTON, 12. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska se zalaže zamultilaterlani pristup u rješavanju problema razoružanja i sigurnostiu svijetu, rekao je u ponedjeljak u Ujedinjenim narodima (UN) u NewYorku hrvatski veleposlanik pri UN-u Vladimir Drobnjak.
WASHINGTON, 12. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska se zalaže za multilaterlani pristup u rješavanju problema razoružanja i sigurnosti u svijetu, rekao je u ponedjeljak u Ujedinjenim narodima (UN) u New Yorku hrvatski veleposlanik pri UN-u Vladimir Drobnjak.

"Hrvatska je uvjerena da samo učinkovit multilateralni pristup temeljen na vladavini prava može osigurati primjeren odgovor na složene globalne izazove i prijetnje s kojima se svijet danas suočava", rekao je Drobnjak na Prvom odboru Opće skupštine UN-a koji se bavi pitanjima razoružanja i međunarodne sigurnosti.

Napominjući kako oružje masovnog uništavanja predstavlja veliku opasnost za čovječanstvo, Drobnjak se založio za nastavak potpore multilateralnim sporazumima s ciljem suzbijanja te prijetnje.

Ustvrdio je da je Hrvatska poduzela brojne korake u borbi protiv širenja oružja masovnog uništavanja, navodeći pritom pooštravanje zakona o izvozu, jačanje državnih institucija te pojačano sudjelovanje u međunarodnim i regionalnim naporima u borbi protiv širenja oružja.

Hrvatski veleposlanik rekao je da Hrvatska želi vidjeti konkretne rezultate na konferenciji o provedbi Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT), te da se zalaže za stupanje na snagu cjelovitog ugovora o zabrani nuklearnih pokusa (CTBT).

Govoreći o problemu mina, Drobnjak je rekao da bi Hrvatska do 2009. trebala očistiti minska polja na svojem teritoriju.

Podsjetio je na spremnost Hrvatske da 2005. bude domaćinom sastanka država članica Sporazuma o zabrani protupješačkih mina zaključenog u Ottawi 1997.

To bi pak, ustvrdio je Drobnjak bila prigoda da se prvi puta sastanu zemlje članice Sporazuma iz jugoistočne Europe u kojima je tijekom sukoba 1990-tih posijano na milijune mina.

Glede sprječavanja širenja malog i lakog oružja, hrvatski veleposlanik je izvijestio odbor da se naša zemlja nalazi u posljednjoj fazi ratifikacije Protokola o vatrenom oružju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙