FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susret najtežih ratnih invalida Domovinskog rata

ZAGREB, 10. listopada 2004. (Hina) - Tristotinjak najtežih vojnihinvalida Domovinskog rata HV-a i HVO-a s obiteljima okupilo se danas urestoranu "Zvonimir" na desetom, jubilarnom susretu koji organiziraudruga "Bedem ljubavi".
ZAGREB, 10. listopada 2004. (Hina) - Tristotinjak najtežih vojnih invalida Domovinskog rata HV-a i HVO-a s obiteljima okupilo se danas u restoranu "Zvonimir" na desetom, jubilarnom susretu koji organizira udruga "Bedem ljubavi".

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je kako se nada da će do kraja ove godine biti riješeni stambeni problemi preostalih dvadesetorice stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) prve skupine.

Rekla je da će novi zakon o braniteljima posebno dobro regulirati pitanje njegovatelja, najčešće supruga, 100-postotnih ratnih vojnih invalida prve skupine. U budućem zakonu pozornost će biti posvećena i medicinskoj rehabilitaciji HRVI, rekla je Kosor i dodala da je milijun i pol kuna osigurano za programe njihova liječenja u toplicama.

Kosor je naglasila i kako je predsjednik Udruge 100-postotnih HRVI Domovinskog rata prve skupine Đuro Glogoški u Ministarstvu inicirao provođenje programa prilagodbe javnih ustanova invalidima, na čemu se, rekla je, intenzivno radi.

Glogoški je rekao da je za to u državnom proračunu za ovu godinu osigurano četiri milijuna kuna i da će se program nastaviti i iduće godine.

Novinarima je izjavio da su najteži invalidi Domovinskog rata, s obzirom na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, zadovoljni svojim statusom, ali smatraju da se on može poboljšati i to ne izdvajanjem dodatnih novaca, već rebalansom državnog proračuna, rekao je Glogoški.

Rekao je kako još nekoliko stopostotnih invalida prve skupine, onih koji su ranjeni prije osnivanja Zbora narodne garde, nema riješen status te da su zbog toga uputili zahtjev Ministarstvu.

Glavni problem je status obitelji nakon smrti 100-postotnih HRVI prve skupine. Glogoški je rekao da su oni skupina koja dosta rano umire, a obitelj onda ostvaruje prava samo po općim propisima, što u praksi često znači da žena nekoliko godina, do zakonske starosne granice, ostaje bez primanja, a u nekim slučajevima i djeca, ako su završila školovanje. Zato tražimo da se to izmjeni u prijedlogu novog zakona o braniteljima, kazao je Glogoški.

Tražimo i da se za stambeno zbrinjavanje odrede rokovi, 12 do 18 mjeseci od podnošenje zahtjeva, rekao je.

Istaknuo da stambeni problem neće biti riješen niti nakon stambenog zbrinjavanja preostalih 100-postotnih invalida zato što se zdravlje 50 i 60-postotnih HRVI u pravilu pogoršava, tako da će i oni trebati stanove specijalno prilagođene najtežim invalidima.

Ministrica Kosor zahvalila se udruzi Bedem ljubavi na ustrajnosti u njihovom 13-godišnjem radu i organizaciji ovakvih susreta zadnjih 10 godina, te najavila da će od iduće godine i Ministarstvo sudjelovati u organizaciji.

Predsjednica "Bedema ljubavi" Ljerka Pavić rekla je da će nastaviti organizirati susrete sve dok će imati financijsku potporu iz proračuna, koja godišnje iznosi 40 do 50 tisuća kuna, i donacije.

Prema podacima koje je iznio Glogoški, Udruga 100-postotnih HRVI prve skupine broji 473 člana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙