FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 9. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati
ZAGREB, 9. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati

KABUL

Prvi predsjednički izbori u Afganistanu počeli su u subotu ujutro, gotovo tri godine nakon pada talibanskog režima.

U 7,00 sati ujutro birališta u glavnom afganistanskom gradu otvorena su za oko 10,5 milijuna birača koji trebaju izabrati svog prvog predsjednika između 18 kandidata od kojih je jedna žena.

Pet tisuća birališta u cijeloj zemlji bit će zatvoreno u 16,00 sati.

Glasovanje je počelo pola sata ranije u susjednom Pakistanu, gdje je živi 740.000 afganistanskih izbjeglica. Između 400.000 i 600.000 afganistanskih izbjeglica glasovat će i u Iranu.

Najvećim se favoritom smatra privremeni afganistanski predsjednik Hamid Karzai, dok je njegov najjači protivnik bivši ministar obrazovanja Yunus Kanuni.

KABUL

Jedan od kandidata afganistanskih predsjedničkih izbora Abdul Satar Sirat, koji je tvrdio da govori u ime 14 kandidata, tražio je u subotu u Kabulu da se izbori prekinu jer nisu legitimni.

Glavni suparnik Hamida Karzaija na izborima, Tadžik Yunus Qanooni pozvao je u subotu također na trenutačni prekid izbora zbog nepravilnosti, rekao je jedan od njegovih bliskih suradnika, prenosi AFP. Ta je osoba dodala da je Qanooni u skupini kandidata koja je tražila prekid izbora.

Abdul Satar Sirat, kojeg smatraju najstarijim kandidatom govorio je nakon sastanka skupine kandidata za predsjedničke izbore u Kabulu.

"Utvrdili smo vrlo jasne intervencije u taj izborni proces. Naši predstavnici u Kabulu i pokrajinama su izvijestili o tome da ljudi imaju nekoliko biračkih kartica, vidjeli su ljude koji su govorili biračima da glasuju za Hamida Karzaia i vršili su na njih pritisak".

Ukupno 18 kandidata, među kojima je i dosadašnji predsjednik Hamid Karzai, kandidiralo se za predsjedničke izbore koji su počeli u subotu.

PEKING

Francuski predsjednik Jacques Chirac stigao je u subotu iz grada Chengdua u Peking na najvažniji dio državnog četverodnevnog posjeta Kini, usmjerenog na gospodarsku suradnju.

U Palači naroda na trgu Tienanmen trebao bi ga na službenoj svečanosti primiti kineski predsjednik Hu Jintao.

Očekuje se da će nakon razgovora dvojice predsjednika biti potpisano više trgovinskih ugovora. U nedjelju će predsjednik Chirac inaugurirati Godinu Francuske u Kini.

MANAMA

Sjedinjene Države bi mogle poslati dodatne postrojbe u Irak za zaštitu odvijanja izbora predviđenih za siječanj, izjavio je u subotu američki ministar obrane Donald Rumsfeld u Bahreinu gdje se nalazi u nenajavljenom posjetu.

Šef Pentagona treba sudjelovati na sastanku na američkom nosaču zrakoplova u Zaljevu o stanju u Iraku s ministrima obrane 18 zemalja, od kojih su većina poslale postrojbe u Irak ili Afganistan.

Tijekom leta iz Washingtona u Manamu Rumsfeld je izjavio da Sjedinjene Države pokušavaju pronaći zemlje koje bi poslale vojnike u Irak za zaštitu misije Ujedinjenih naroda koja organizira izbore u zemlji.

JERUZALEM

Još jedno tijelo je izvučeno u subotu krajem jutra iz ruševina hotela Hilton u Tabi, pogođenom u anti-izraelskom atentatu u četvrtak navečer, čime je broj poginulih u dva napada na Sinaju narastao na 33, prema novoj bilansi jednog glasnogovornika izraelske vojske.

Taj glasnogovornik je rekao da su 28 žrtava Izraelci, a pet drugih su stranci. Naglasio je da se nastavljaju raščišćavanja i da bi sljedećih sati mogla biti pronađena i druga tijela.

Ukupno je 31 osoba poginula u eksploziji auotmobila-bombe u hotelu Hilton blizu izraelsko-egipatske granice, a dva Izraelca su poginula u drugom atentatu u odmaralištu Ras Soltane, nešto južnije. U izraelskim bolnicama je hospitalizirano i 18 ranjenih, dodao je glasnogovornik.

DŽAKARTA

Novoizabrani predsjednik Indonezije Susilo Bambang Yudhoyono obećao je u subotu u svom prvom govoru nakon pobjede na prvim predsjedničkim izborima u zemlji, da će suzbiti korupciju i riješiti regionalne sukobe.

"Odmah ćemo poduzeti mjere za rješavanje regionalnih sukoba. Započet ćemo aktivni program protiv korupcije. Poduzet ćemo mjere stimuliranja gospodarstva", rekao je umirovljeni general koji je pozvao Indonežane na jedinstvo i zahvalio se dosadašnjoj predsjednici Megawati Sukarnoputri za nadzor tranzicije arhipelaga prema jačoj demokraciji.

Yudhoyono je precizirao da će objaviti sastav svoje vlade 20. listopada, na dan prisege. Prvi zadatak nove vlade će biti proučavanje proračuna za 2005. godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙