FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 9. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati
ZAGREB, 9. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

KABUL

Prvi predsjednički izbori u Afganistanu počeli su u subotu ujutro, gotovo tri godine nakon pada talibanskog režima.

U 7,00 sati ujutro birališta u glavnom afganistanskom gradu otvorena su za oko 10,5 milijuna birača koji trebaju izabrati svog prvog predsjednika između 18 kandidata od kojih je jedna žena.

Pet tisuća birališta u cijeloj zemlji bit će zatvoreno u 16,00 sati.

Glasovanje je počelo pola sata ranije u susjednom Pakistanu, gdje je živi 740.000 afganistanskih izbjeglica. Između 400.000 i 600.000 afganistanskih izbjeglica glasovat će i u Iranu.

Najvećim se favoritom smatra privremeni afganistanski predsjednik Hamid Karzai, dok je njegov najjači protivnik bivši ministar obrazovanja Yunus Kanuni.

KABUL

Dosadašnji afganistanski predsjednik Hamid Karzai glasovao je u subotu na glasačkom mjestu u Kabulu na prvim predsjedničkim izborima u afganistanskoj povijesti .

Na pitanje o prognozama rezultata izbora, on je odgovorio: "Afganistanski narod je pravi pobjednik, a identitet osobe koja će pobijediti nije važan, važno je da Afganistan određuje svoju sudbinu".

Jedine primjedbe koje je izborno povjerenstvo u Kabulu dosad zaprimilo odnose se na tintu kojom se obilježavaju Afganistanci koji su već birali. Naime, neki izvori tvrde da se ta tinta vrlo lako može oprati s ruku. Predstavnik UN-ovog tijela za promatranje izbora Manoel de Almeida e Silva rekao je da će se izbori nastaviti usprkos tim primjedbama.

PESHAWAR

Jedan je pakistanski policajac lakše ranjen u eksploziji dviju ručnih granata koje su nepoznati napadači bacili na glasačko mjesto za afganistanske predsjedničke izbore pokraj Peshawara, priopćila je u subotu policija.

Dvije granate eksplodirale su sedam sati prije početka glasovanja neposredno pokraj škole u kojoj je otvoreno glasačko mjesto za afganistanske izbjeglice u Pakistanu.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad, ali talibani i njima srodne militantne skupine ranije su zaprijetila napadima kojima žele spriječiti glasovanje za afganistanske predsjedničke izbore.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry oštro su se u petak u drugoj predsjedničkoj debati sukobili oko Iraka i unutarnjepolitičkih pitanja poput poreza i ekonomije.

Bush je u televizijski prenošenoj 90-minutnoj debati održanoj na Sveučilištu Washington u St. Louisu u Missouriju neprestano optuživao Kerryja za stalno mijenjanje mišljenja zbog političke koristi, dok je Kerry stavljao u pitanje Bushovu sposobnost prosuđivanja i iskrenost prema američkom narodu.

Kerry je ustvrdio da nikad nije mijenjao mišljenja o Iraku i kako je uvijek vjerovao i vjeruje da je Sadam Husein bio prijetnja.

"Predsjednik nije pronašao oružje masovnog uništavanja u Iraku tako da je zapravo okrenuo svoju kampanju u oružje masovne obmane", rekao je Kerry.

Druga debata, za razliku od prve u kojoj je pitanje postavljao samo voditelj, vođena je tako da je pitanja postavljala publika u kojoj su bili birači koji još nisu donijeli odluku za koga će glasovati. Bush i Kerry su se mogli kretati pozornicom i često su se obraćali jedan drugom.

Dvojica kandidata za predsjednika samo 25 dana pred izbore 2. studenoga sporili su se žestoko i oko zapošljavanja, zdravstvene skrbi i osiguranja jeftinijih lijekova za Amerikance u debati koja za razliku od prve nije bila posvećena samo Iraku i sigurnosti, nego i unutarnjepolitičkim temama.

WASHINGTON

Američki tisak naglasio je u subotu agresivan ton druge predsjedničke debate između Georgea W. Busha i Johna Kerryja u kojoj niti jedan kandidat nije uspio postići odlučnu prednost pred drugim.

Los Angeles Times spominje "agresivno suočavanje". "Dvojica kandidata su odgovarala agresivno, ponekad i zajedljivo", dodao je Washington Post. Predsjednik Bush je bio "oštriji", ali nije postigao prednost pred demokratom Johnom Kerryjem, ocijenio je dnevni list glavnog grada, koji primjećuje da se u načelu takve debate odvijaju "u rukavicama" što nije bio slučaj u petak navečer.

New York Times je razočaran odgovorima dvojice kandidata čije je argumente "ponekad bilo teško pratiti" i koji su djelovali "ponekad pretjerano defenzivno".

PNOM PEN

Princ Nordodom Ranariddh, predsjednik Nacionalne skupštine Kambodže je izjavio u subotu da će zatražiti od svog oca kralja Nordodoma Sihanuka da odustane od odluke da abdicira.

"Na koljenima ću zamoliti njegovo veličanstvo kralja da nastavi vladati kao veliki kralj Kambodže", izjavio je princ novinarima neposredno prije ulaska u zrakoplov za Peking gdje se nalazi njegov 81-godišnji otac.

Prinčev put je dio inicijativa poduzetih u kraljevskoj obitelji i političkim krugovima u pokušaju navođenja kralja Sihanuka, poznatog po svojim naglim promjenama mišljenja, da odustane od odluke o abdiciranju. Nordodom Sihanuk je najavio da se neće vratiti u Kambodžu, iz koje je otputovao u siječnju, dok Vijeće prijestolja ne imenuje njegovog nasljednika i tako je potaknuo zastupnike da u petak hitno odobre zakon kojim se omogućuje imenovanje novog kralja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙