FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podvodno nalazište kod Raba među rijetkim neistraženima u Europi

RAB, 8. listopada 2004. (Hina) - Ostaci antičkoga broda sa 60-akgrčko-rimskih amfora u moru između Lopara i Supetarske drage međumalobrojnim su nedirnutim i neistraženim nalazištima takve vrste uEuropi, izjavio je danas voditelj Odjela za podvodnu arheologijuHrvatskoga restauratorskog zavoda Mario Jurišić.
RAB, 8. listopada 2004. (Hina) - Ostaci antičkoga broda sa 60-ak grčko-rimskih amfora u moru između Lopara i Supetarske drage među malobrojnim su nedirnutim i neistraženim nalazištima takve vrste u Europi, izjavio je danas voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskoga restauratorskog zavoda Mario Jurišić.

Skupina stručnjaka Zavoda već nekoliko dana prikuplja podatke i izrađuje osnovnu dokumentaciju o ostacima antičkoga broda koje je prije nekoliko dana pronašao rapski ronilac Henrik Plješa.

Na osnovi prikupljenih podataka i stručne procjene, bit će izrađen prijedlog o daljnjim postupcima s nalazištem, to jest o tome hoće li ono ostati nedirnuto i biti zaštićeno metalnim kavezom ili će se na njemu obaviti arheološka istraživanja, rekao je Hini Jurišić.

Rapski ronilac Henrik Plješa uočio je prije nekoliko dana u moru veći broj amfora, o čemu je odmah obavijestio Ministarstvo kulture. Inspekcija Ministarstva kulture obavila je prvi očevid, nalazište je registrirano i zaštićeno, a komercijalno ronjenje u njegovoj blizini privremeno je zabranjeno.

Mario Jurišić potvrdio je da je nalazište na dubini oko 35 metara. Na površini je vidljivo oko 60 amfora, a pretpostavlja se da ih ima oko 200. Prema prvim procjenama, riječ je o amforama priozvedenim u prvom ili drugom stoljeću prije Krista.

Brodovi koji su ih prevozili bili su dugački oko 20 metara, nosivosti od 50 do 60 tona i mogli su prevoziti nekoliko stotina amfora. Pretpostavlja se da u moru ima i ostalih ostataka potonuloga broda.

Na nalazištu nema svježih tragova kopanja, rekao je Mario Jurišić, dodajući da je teško ocijeniti je li netko odnio koju amforu.

Istaknuo je kako je suradnja ronilaca i arheologa ulaganje u zajedničko kulturno dobro i prilika za povezivanje ronilačkog turizma i kulture. Dodao je da bi nalazište trebalo zaštititi metalnim kavezom kako bi ostalo netaknuto. Arheološko istraživanje nalazišta iziskivalo bi velike radove i visoke troškove, rekao je Mario Jurišić.

Po njegovim riječima, na hrvatskome dijelu Jadrana ima između i osam sličnih nalazišta.

S obzirom na to da je veći dio takvih nalazišta u Europi istražen ili uništen, Hrvatska ima jedinstvenu priliku zaštititi to kulturno dobro i uvrstiti ga u turističku ponudu. U skladu s tim nastojanjima, Zavod, primjerice, radi na uspostavi arheološkog parka koji bi obuhvatio više nalazišta nedaleko od Cavtata, istaknuo je Mario Jurišić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙