FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH: HRVATSKI BROD NIJE UPLOVIO U SAVUDRIJSKU VALU

ZAGREB, 8. listopada 2004. (Hina) - Ministarstvo obrane RepublikeHrvatske odbacilo je u petak kao neutemeljenu tvrdnju slovenskogministra vanjskih poslova Ive Vajgla da je ophodni brod "Šolta"Hrvatske ratne mornarice (HRM) u četvrtak uplovio u Savudrijsku valu,te je istaknulo da to plovilo HRM-a, obavljajući nadzor i zaštituhrvatskog teritorijalnog mora u akvatoriju zapadne Istre, "nijeulazilo u područje Savudrijske vale".
ZAGREB, 8. listopada 2004. (Hina) - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske odbacilo je u petak kao neutemeljenu tvrdnju slovenskog ministra vanjskih poslova Ive Vajgla da je ophodni brod "Šolta" Hrvatske ratne mornarice (HRM) u četvrtak uplovio u Savudrijsku valu, te je istaknulo da to plovilo HRM-a, obavljajući nadzor i zaštitu hrvatskog teritorijalnog mora u akvatoriju zapadne Istre, "nije ulazilo u područje Savudrijske vale".

"Ophodni brod 'Šolta' HRM-a i helikopter Mi-8 MTV obavili su u četvrtak združenu zadaću pretraživanja i identifikacije plovila u akvatoriju zapadne Istre, s težištem u području Poreč-Umag, a u sklopu zadaće nadzora i zaštite teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog područja Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju Ministarstva obrane RH.

Provodile su se redovite zadaće u sklopu provedbe koordinacije između ministarstava, te su se na "Šolti" nalazili djelatnici policije, lučke kapetanije i carine.

Kako se naglašava u hrvatskom Ministarstvu obrane, "plovilo nije ulazilo u područje Savudrijske vale".

Također se napominje da se brod "Šolta" nalazio na rutinskoj kontroli nazočnosti plovila u ekološko-ribolovnom pojasu, a nadzor provedbe pojasa provodi se na cijelom području Hrvatskog dijela Jadrana.

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl u četvrtak navečer je u razgovoru za Televiziju Slovenije ustvrdio da je hrvatski ratni brod ulovio u Piranski zaljev, odnosno Savudrijski valu, te da je to "nedopustiv čin i incident".

Vajgl je najavio da će o tome obavijestiti europske ministre vanjskih poslova na sastanku koji će se u ponedjeljak održati u Luksemburgu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙