FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DVOJICA IZRAELACA I AMERIKANAC DIJELE NOBELOVU NAGRADU ZA KEMIJU

STOCKHOLM , 6. listopada 2004. (Hina) - Švedska kraljevska akademijaznanosti ovogodišnju Nobelovu nagradu za kemiju dodijelila je trojiciznanstvenika, Aaronu Ciechanoveru i Avramu Hershku s izraelskogInstituta za tehnologiju u Haifi i Irwinu Roseu sa SveučilištaKalifornija u američkom Irvineu za "otkriće razgradnje proteina uzpomoć ubikvitina".
STOCKHOLM , 6. listopada 2004. (Hina) - Švedska kraljevska akademija znanosti ovogodišnju Nobelovu nagradu za kemiju dodijelila je trojici znanstvenika, Aaronu Ciechanoveru i Avramu Hershku s izraelskog Instituta za tehnologiju u Haifi i Irwinu Roseu sa Sveučilišta Kalifornija u američkom Irvineu za "otkriće razgradnje proteina uz pomoć ubikvitina".

Ubikvitin je protein sastavljen od 76 aminokiselina koji se pojavljuje kod svih eukariotskih organizama, odnosno jednostaničnih i višestaničnih organizama s definiranom jezgrom.

"Sve živo sastavljeno je od proteina - biljke, životinje i ljudi. Već desetljećima biokemičari pokušavaju objasniti na koji način stanica proizvodi sve te različite proteine, no za proces njihove razgradnje nije bilo zainteresirano previše znanstvenika. Početkom 80-tih Ciechanover, Herschko i Rose otkrili su jedan od najvažnijih cikličkih procesa stanice: pravilnu razgradnju proteina. Za to im je ove godine dodijeljena Nobelova nagrada", ističe se u objašnjenju Švedske kraljevske akademije znanosti.

Zahvaljujući radu trojice znanstvenika moguće je na molekularnoj razini shvatiti kako stanica kontrolira brojne procese, pri čemu se neki proteini razgrađuju a drugi ne. Kad razgradnja proteina u organizmu ne funkcionira pravilno može doći do razvoja nekih bolesti, poput primjerice karcinoma grlića maternice ili cistične fibroze. Poznavanje razgradnje posredstvom ubikvitina daje znanstvenicima mogućnost da razviju lijekove protiv spomenutih dviju bolesti i mnogih drugih.

Aaron Ciechanover rođen je 1947. u Haifi i izraelski je državljanin. Godine 1981. stekao je titulu doktora medicinskih znanosti. Avram Hershko rođen je 1937., u mađarskom Karcagu. Izraelski je državljanin. Titulu doktora znanosti stekao je 1969. Irwin Rose rođen je 1926. u New Yorku, američki je državljanin, a doktorsku disertaciju iz područja fiziologije i biofizike obranio je 1952., na Sveučilištu u Chicagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙