FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIKANCIMA NOBELOVA NAGRADA ZA PROUČAVANJE NJUHA

ZAGREB/STOCKHOLM, 4. listopada 2004. (Hina) - Amerikanci Richard Axel iLinda B. Buck dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu ipsihologiju zbog novih spoznaja o osjetu njuha, objavilo je uponedjeljak Sveučilište Karolinska u Stockholmu.
ZAGREB/STOCKHOLM, 4. listopada 2004. (Hina) - Amerikanci Richard Axel i Linda B. Buck dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu i psihologiju zbog novih spoznaja o osjetu njuha, objavilo je u ponedjeljak Sveučilište Karolinska u Stockholmu.

Dvoje uglednih znanstvenika otkrili su skupinu od oko tisuću gena koji potiču rast različitih proteina koji "osjete" određene mirise. Ti proteini pronađeni su u stanicama u nosu i komuniciraju s mozgom, stoji u obrazloženju Nobelova instituta.

Nagradu od 1,3 milijuna dolara podijelit će Richard Axel (58) s Medicinskog instituta Howard Huges na Sveučilištu Columbia u New Yorku i Linda Buck (57) iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu.

Njih dvoje zajedno su 1991. godine objavili otkriće gena, da bi potom odvojeno nastavili rad na daljnjem rasvjetljavanju tajni ljudskog njuha.

Objavljivanjem dobitnika nagrade za medicinu počinje Nobelov tjedan koji vrhunac dostiže 11. listopada objavljivanjem osvajača nagrade za ekonomiju. Dobitnik Nagrade za mir, jedine koja se dodjeljuje u Oslu u Norveškoj, bit će poznat 8. listopada, za fiziku u utorak, a za kemiju u srijedu u švedskom glavnom gradu.

Švedska akademija još nije utvrdila datum objave Nobelove nagrade za književnost, no vjeruje se da će se to dogoditi u četvrtak.

Ta ugledna svjetska priznanja svake se godine dodjeljuju 10. listopada, na obljetnicu smrti Alfreda Nobela, izumitelja dinamita i utemeljitelja nagrade koji je umro 1896. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙