FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU ove godine nije predložio kandidata za Nobelovu nagradu za književnost

ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Razred za književnost Hrvatskeakademije znanosti i umjetnosti ove godine nije predložio kandidata zaNobelovu nagradu za književnost jer nije dobio uobičajeni upitnik odNobelova komiteta.
ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Razred za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ove godine nije predložio kandidata za Nobelovu nagradu za književnost jer nije dobio uobičajeni upitnik od Nobelova komiteta.

"Nismo predložili nikoga jer nismo dobili upitnik ili bilo kakav papir kojim bi Nobelov komitet tražio da nominiramo našeg kandidata za Nobelovu nagradu za književnost", izjavio je danas tajnik Razreda za književnost akademik Nikola Batušić, koji je preuzeo vodstvo toga akademijina Razreda početkom godine.

"To je jedini razlog i drugih nema", rekao je Batušić, dodavši kako je proteklih godina upitnik Nobelova komiteta redovito stizao Predsjedništvu HAZU-a, a ono bi ga proslijedilo u Razred za književnost.

U početku prošle godine hrvatski su mediji pisali o nominaciji Nedjeljka Fabrija za Nobelovu nagradu za književnost, međutim, kako je tada izjavio Fabrio, taj prijedlog nije došao iz Hrvatske.

Razred za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ranije je nominirao za Nobelovu nagradu - Dragutina Tadijanovića, Slavka Mihalića i Slobodana Novaka.

Početak hrvatske književnosti vezan je uz početak 16. stoljeća i u znaku je književnih djela Marka Marulića (1450.-1524.) koji pripada među prve europske humaniste onoga doba.

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙