FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 5. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja uHrvatskoj do 4,30 sati
ZAGREB, 5. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskoj do 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će 10. sjednicu nastaviti raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Ovršnog zakona kojim Vlada predlaže iz ovršnih postupaka isključiti javne bilježnike. Prošlu jesen Sabor je u Ovršni zakon ugradio odredbu koja je javnim bilježnicima omogućavala sudjelovanje u ovrsi, a koja je trebala stupiti na snagu 1. listopada ove godine. Budući da je ocijenjeno kako spomenuta odredba nije zaživjela u praksi, Vlada od Sabora traži da izmjeni Zakon i javne bilježnike isključi iz ovršnog sustava. Saborski zastupnici bi potom trebali raspraviti konačni tekst Zakona o nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, te predloženu odluku da se 22. rujna proglasi Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

WASHINGTON/ZAGREB - Razgovori hrvatskog izaslanstva sa MMF-om prošli su u pozitivnom ozračju i međusobnom razumijevanju oko ciljeva stand-by aranžmana, a to su smanjenje deficita platne bilance i vanjskog duga, priopćeno je jučer iz Ministarstva financija o boravkog izaslanstva na 60. godišnjoj skupštini MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu. Ministarstvo finacija izvijestilo je MMF o uspješnom izvršavanju proračuna za 2004. godinu, odnosno o prihodima i rashodima proračuna u prvih osam mjeseci, te iznijelo svoja očekivanja da će s krajem rujna izvršiti kriterij deficita proračuna dogovorenog u stand-by aranžmanu. Također je informiralo MMF o procesu izrade proračuna za 2005. godinu, te iznijelo da je cilj proračunski deficit od 3,7 posto bruto domaćeg proizvoda. Kako se dodaje, i razgovori sa Svjetskom bankom ( IBRD, IFC, MIGA) prošli su isto tako u pozitivnom ozračju, a obje strane prvenstveno su se usredotočile na buduću suradnju. S Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) dogovoren je nastavak pripreme Strategije pomoći (tzv. CAS) koja bi Hrvatskoj, prema preliminarnim informacijama, u iduće četiri godine omogućila od 1 do 1,5 milijardi američkih dolara zajmova, te dodatnu pomoć u vidu savjetovanja i izrade studija koje bi olakšale ulazak u EU.

ZAGREB - Nacionalnom vijeću za konkurentnost izuzetno je važno da Vlada imenuje kvalitetne voditelje i članove pregovaračkih timova za pregovore s Europskom unijom, imajući na umu da je riječ o međunarodnom pravu te dugotrajnim pregovorima, istaknuo je jučer predsjednik Nacionalnog vijeća, Željko Čović, nakon sastanka predstavnika Nacionalnog vijeća za konkurentnost s premijerom Ivom Sanaderom i suradnicima, na kojem su se članovi Nacionalnog vijeća upoznali s dosadašnjim pripremama za pregovore. Početak pregovora s EU očekuje se u proljeće iduće godine, a Vlada je najavila da će dati imena članova pregovaračkih timova. Nacionalnom vijeću ministrica Europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović prezentirala je dosadašnji tijek priprema, ciljeve programa te što se kroz proces pregovaranja treba postići. Čović je prezentaciju ocijenio dobrom, ističući da Vlada ima koncept kako pristupiti pregovorima, ali i upozorava da što prije treba izraditi program pregovora, imenovati pregovaračke timove te da u njima trebaju biti stručnjaci u svojim područjima.

ZAGREB - Tri većinska sindikata obrazovanja i znanosti, koji okupljaju 70 posto zaposlenih u prosvjeti, potvrdili su jučer da će danas, 5. listopada, organizirati jednodnevni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima i znanstvenim ustanovama. Sindikalci štrajkaju na Svjetski dan učitelja kako bi javnost upozorili na nebrigu vlasti o obrazovanju i znanosti, te da njihove plaće zaostaju za drugim javnim službama 12 posto. Andrija Puljević, predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjem školstvu, poručio je roditeljima da ne šalju djecu u školu te pozvao javnost da "prepozna sindikalni rad za budućnost djece". O učenicima koji dođu u škole brigu će preuzeti ravnatelji i nastavnici koji ne sudjeluju u štrajku, rekao je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz naglasivši da "djeca neće biti prepuštena sebi". Sindikalci tvrde da su na štrajk prisiljeni jer nema komunikacije s Vladom i resornim ministarstvom.

ZAGREB - Usprkos najavljenom štrajku tri većinska sindikata obrazovanja i znanosti u školama i na fakultetima, Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa jučer je pozvalo roditelje da danas, 5. listopada, pošalju djecu u škole. "Pozivamo učenike da dođu na nastavu, a učitelje, nastavnike i profesore da redovito rade", izjavila je glasnogovornica Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa, Danijela Grizelj. Ministarstvo od ravnatelja očekuje da organiziraju nastavu i uvjete za rad učenika, nastavnika i profesora koji sutra žele raditi. U Ministarstvu smatraju da sindikati na štrajk mogu pozvati samo svoje članstvo, dok je "moralno upitno i protuzakonito" ostale prosvjetare pozivati da ne rade, kad je pravo na rad zajamčeno zakonom i Ustavom, dodala je glasnogovornica.

ZAGREB - Tijekom jučerašnjeg prvog dana primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatska pomorska kontrola, koja obuhvaća djelatnike lučkih kapetanija, pomorske policije i carine, nije utvrdila veće nepravilnosti. Zabilježeno je nekoliko nedostataka i prekršaja vezanih uz neposjedovanje dokumentata za plovidbu i ribolov, izvijestilo je jučer Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

ZAGREB - "Naša ljubaznost početak je svakog liječenja", naziv je akcije kojom Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pokreće edukaciju zdravstvenih djelatnika u komunikacijskim vještinama kako bi se poboljšao odnos liječnika i pacijenata. "Riječ je o delikatnom odnosu između liječnika profesionalca i osobe koja traži pomoć, i u strahu je za svoj život i zdravlje, pa njihova dobra komunikacija direktno utječe na kvalitetu liječenja", rekao je jučer ministar zdravstva Andrija Hebrang. Dodao je kako su anonimne ankete koje je provodilo Ministarstvo zdravstva prethodnih godina, kao i pritužbe koje stižu na tzv. Bijeli telefon u ministarstvu, pokazale da je najčešći problem između liječnika i pacijenata nedostatak komunikacije. U sklopu akcije "Naša ljubaznost početak je svakog liječenja" bit će organizirani tečajevi u zdravstvenim ustanovama, a tiskan je i promidžbeni materijal kao podsjetnik osoblju da zadrži ljubaznost i kada je umorno. U akciju će se uključiti i medicinska učilišta, koja će u dodiplomsku nastavu uključiti nekoliko sati komunikologije. Dosad je tečaj prošlo 160 bolničkih psihijatara, psihologa i viših medicinskih sestara iz svih bolnica, te će biti edukatori u svojim ustanovama.

ZAGREB - U procesu približavanja Europskoj uniji (EU) Hrvatska će morati smanjiti vrijednost državnih potpora, ali i promijeniti namjenu potpora, umanjujući sektorske, a uvećavajući horizontalne potpore, u skladu s prosjekom EU. Naime, državne potpore u Hrvatskoj iznose oko 3,5 posto BDP-a, dok taj postotak u EU iznosi oko 0,5 posto BDP. Uz to, na pojedine se sektore u Hrvatskoj troši više od 60 posto tog iznosa, a u EU manje od trećine, dok se najveći dio odnosi na tzv. horizontalne, odnosno potpore cjelokupnom gospodarstv. To su podatci iz rada "Državne potpore u EU i Hrvatskoj", predstavljenog na jučerašnjem stoimenom okruglom stolu u organizaciji Instituta za javne financije (IJF) i Zaklade Friedrich Ebert, u sklopu projekta 'Pridruživanje Hrvatske EU: izazovi ekonomske i pravne prilagodbe'. Također, kako je navedeno, nepovoljni su i instrumenti potpora - u Hrvatskoj sa 74 posto prevladavaju subvencije, odnosno izravni transferi iz državnog proračuna, koji u EU iznose oko 59 posto ukupnih potpora. Porezne olakšice, pak, u EU čine 24 posto, a u Hrvatskoj tek 2,4 posto potpora.

ZAGREB - Splitski nakladnik Verbum na Papin dan, 16. listopada, objavit će hrvatski prijevod nove knjige pape Ivana Pavla II. "Ustanite hajdemo!". Riječ je o knjizi sjećanja Ivana Pavla II. u kojoj opisuje svoje pastoralno i biskupsko iskustvo u Krakowu, izjavio je Petar Balta, glavni urednik Verbuma i dodao kako je Papa knjigu napisao tijekom prošlogodišnjeg odmora u Castel Gandolfuna na poljskom jeziku. Kroz svoja sjećanja, Papa dotiče i vječno aktualne teme o svećeničkom celibatu, ulozi vjernika laika, mladima, pitanjima kateheze i pastorala. U Italiji je tjedan dana nakon objavljivanja knjiga postala uspješnica i zauzela prva mjesta na ljestvici prodaje.

ZAGREB - Američka TV ekipa National Geographic-a od 6. do 14. listopada boravit će na studijskom putovanju u Hrvatskoj gdje će na više mjesta snimati priloge za emisiju "Rudy Max Smart Travels-Europe" koja prikazuje najatraktivnija europska turistička odredišta. Boravak te ekipe u Hrvatskoj organizira Hrvatska turistička zajednice (HTZ), snimanje počinje u Dubrovniku, a nastavlja se u Stonu, Korčuli, Splitu, Hvaru i Trogiru, gdje će posebno zabilježiti kadrove znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a. Osim toga snimat će proizvodnju vina i preradu maslina, kao i detalje otoka i Jadranskog mora. Emisiju "Smart Travels-Europe", čiji je domaćin Rudy Max, po procjenama prati oko 40 milijuna gledatelja. Uz Hrvatsku u ovogodišnjem će serijalu biti prikazane epizode iz Engleske, Škotske, Francuske, Italije, Španjolske i Švicarske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙