FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga Irvinga Kristola "Neokonzervativizam - Autobiografija jedne ideje"

ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Zagrebački nakladnik Algoritamobjavio je knjigu američkog sociologa Irvinga Kristola"Neokonzervativizam - Autobiografija jedne ideje".
ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Zagrebački nakladnik Algoritam objavio je knjigu američkog sociologa Irvinga Kristola "Neokonzervativizam - Autobiografija jedne ideje".

Neokonzervativizam je pokret ponikao među američkim liberalima iz negodovanja nad izvornim, rigidnim konzervativizmom staroga kova, ističe nakladnik na omotu knjige i dodaje kako je taj pokret podjednako proistekao i iz razočaranja ljevicom i ideološkoga neprijateljstva prema Sovjetskom Savezu.

"U svom najintenzivnijem i najekstremnijem obliku multikulturalizam je na putu da postane veliki obrazovni, društveni i na posljetku politički problem", piše Kristol u članku Tragedija "multikulturalizma" i dodaje kako ga promiču koalicija nacionalističkorasističkih crnaca, radikalnih feministica, homoseksualaca i lezbijki te šačica nadobudnih demagoga koji tvrde da predstavljaju razne etničke manjine.

Nije pretjerano reći da su ti radikali, nakon što su odustali od klasne borbe, sada prešli na program etničko-rasnoga sukoba, piše Kristol i dodaje kako to u praksi označava pokušaj da se pripadnike manjina uvjeri da preziru i omalovažavaju Ameriku i zapadnu civilizaciju u cjelini.

"To što ti radikali neutralno nazivaju multikulturalizmom u jednakoj je mjeri 'rat protiv zapada' koliko su to bili nacizam i staljinizam," dodao je Kristol.

Knjiga "Neokonzervativizam - Autobiografija jedne ideje" (534 str.) izbor je Kristolovih članaka u razdoblju od 1949. do 1995.

U njoj autor u sedam poglavlja raspravlja o pitanjima rase, spola, obitelji, odnose u rasponu od neprijateljske kulture do kontrakulture, prijepore o kapitalizmu i demokratskoj ideji, izglede konzervativizma u budućnosti, rasprave o Židovima i pogled na vlastitu prošlost u poglavlju Gledano unatrag.

U prvom poglavlju autor je ispisao svoje autobiografske memoare.

Knjigu je na hrvatski jezik prevela Božica Jakovlev, a pogovor je napisao sveučilišni profesor Zvonko Lerotić.

Američko izdanje knjige objavljeno je 1995., a ovo je prvo hrvatsko izdanje u nakladi izdavačke kuće Algoritam.

Irving Kristol (1920.) je američki sociolog i urednik političkih časopisa. Bio je profesor na Sveučilištu u New Yorku. Objavio je više knjiga, a među njima i "On the Democratic Idea".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙