FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKI SENAT ODOBRIO REORGANIZACIJU OBAVJEŠTAJNIH SLUZBI

WASHINGTON, 7. listopada 2004. (Hina) - Američki Senat u srijedu jeprihvatio reorganizaciju američkih obavještajnih službi kao odgovor nanalaze Povjerenstva za terorističke napade na SAD 11. rujna 2001. kojeje utvrdilo niz propusta obavještajaca prije napada.
WASHINGTON, 7. listopada 2004. (Hina) - Američki Senat u srijedu je prihvatio reorganizaciju američkih obavještajnih službi kao odgovor na nalaze Povjerenstva za terorističke napade na SAD 11. rujna 2001. koje je utvrdilo niz propusta obavještajaca prije napada.

Prema zakonu usvojenom s 96 prema 2 glasa, bit će uspostavljen jedinstven nacionalni protuteroristički centar kao i mjesto novog obavještajnog direktora koji će koordinirati rad američkih obavještajnih službi.

Povjerenstvo je u svom izvješću ovoga ljeta utvrdilo da je nedostatak suradnje između 15 američkih obavještajnih službi onemogućio učinkovitu obranu koja je možda mogla spriječiti terorističke napade na Svjetski trgovački centar i Pentagon 11. rujna 2001. u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi.

Propusti obavještajnih službi naveli su Povjerenstvo da predloži najveću reorganizaciju američke obavještajne zajednice u posljednjih 50 godina.

Zastupnički dom američkog Kongresa bi o sličnom zakonu trebao glasovati ovoga tjedna. Njegova verzija uključuje i neke dodatne odredbe o protuterorizmu i ilegalnoj imigraciji.

Predsjednik George W. Bush je u priopćenju rekao da je ovaj zakon važan korak naprijed u nastojanju da se poraze teroristi i zaštiti američki narod.

Prije nego zakon potpiše predsjednik Bush, Senat i Zastupnički dom moraju uskladiti svoje verzije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙