FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POWELL: NIJE BILO NUKLEARNE EKSPLOZIJE U SJEVERNOJ KOREJI

WASHINGTON, 12. rujna 2004. (Hina/AFP) - Sjeverna Koreja "nije izvelanuklearni pokus" prema "informacijama koje posjedujemo", izjavio je unedjelju američki državni tajnik Colin Powell, nakon tajanstveneeksplozije koja je prije nekoliko dana zabilježena u toj zemlji.
WASHINGTON, 12. rujna 2004. (Hina/AFP) - Sjeverna Koreja "nije izvela nuklearni pokus" prema "informacijama koje posjedujemo", izjavio je u nedjelju američki državni tajnik Colin Powell, nakon tajanstvene eksplozije koja je prije nekoliko dana zabilježena u toj zemlji.

Powell je za tv-postaju NBC izjavio da u ovom trenutku nije moguće utvrditi je li Sjeverna Koreja "kadra izvesti nuklearni pokus ili nije".

"Ako jest, mislim da će njihovi susjedi biti više zabrinuti od Sjedinjenih Država", dodao je državni tajnik.

Powell je odgovarao na pitanje o informacijama južnokorejske agencije Yonhap koja se poziva na kineske izvore, a govore o snažnoj eksploziji na sjeveru Sjeverne Koreje.

"Trebamo ukloniti nuklearno oružje s Korejskog poluotoka, na način koji se može provjeriti i koji neće dati povoda sumnji", dodao je Powell.

New York Times je u nedjelju prenio da su američke obavještajne službe zabilježile sumnjivo kretanje opreme u blizini nekolicine zabačenih sjevernokorejskih naselja koja bi, drže analitičari, mogla biti centri za nuklearne pokuse.

No, različite obavještajne službe ne slažu se u tumačenju tih kretanja. Nije otkriven nikakav kabel koji vodi u podzemne prostorije, što bi bio opipljiv dokaz za pripremu nuklearnog pokusa, tvrdi list.

Tri niza pregovora između Sjeverne Koreje, njezinih susjeda i SAD-a od kolovoza 2003. nisu doveli do rješavanja krize koja je izbila prije dvije godine, kada je SAD objavio da Pjongjang nastavlja raditi na tajnom programu obogaćivanja urana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙