FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: U PRIPREMI NOVI SPORAZUM O LUCI PLOČE - TISAK

SARAJEVO,6. listopada(Hina) - Hrvatska vlada priprema novi prijedlogsporazuma o luci Ploče koji bi se trebao razmatrati već na idućojsjednici Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i Bosne iHercegovine sredinom studenog, tvrdi u srijedu sarajevsko"Oslobođenje" koje također navodi da su se premijer Ivo Sanader ipredsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić u ponedjeljak tajnosastali u Zagrebu.
SARAJEVO,6. listopada(Hina) - Hrvatska vlada priprema novi prijedlog sporazuma o luci Ploče koji bi se trebao razmatrati već na idućoj sjednici Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i Bosne i Hercegovine sredinom studenog, tvrdi u srijedu sarajevsko "Oslobođenje" koje također navodi da su se premijer Ivo Sanader i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić u ponedjeljak tajno sastali u Zagrebu.

Prema navodima ovog lista, dvojica premijera neformalno su razgovarali o otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose dvije zemlje, a posebice o luci Ploče i problemima s bosanskohercegovačkom imovinom u Cavtatu.

"Premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader uskoro će Međudržavnom vijeću za suradnju između Hrvatske i BiH dostaviti novi prijedlog sporazuma o luci Ploče... Sanader je to najavio u ponedjeljak u Zagrebu na sastanku sa bosanskohercegovačkim kolegom Adnanom Terzićem", piše sarajevski list te istodobno tvrdi kako su dva premijera već postigla načelan dogovor oko takvog sporazuma.

Prijedlog novog sporazuma, prema navodima "Oslobođenja", Sanader temelji na ekonomskim, a ne političkim osnovama "kao što je to bilo do sada".

Izvori bliski hrvatskoj vladi, na koje se poziva sarajevski list, navode kako bi BiH zadržala poseban status u luci Ploče, a predstavnici dvije zemlje bili bi ravnopravni u donošenju odluka bitnih za funkcioniranje luke.

Istodobno bi neupitnim ostalo bosanskohercegovačko vlasništvo u luci.

"Sanaderov prijedlog počiva na činjenici da država BiH više ne upravlja Željezarom Zenica i mostarskim Aluminijskim kombinatom, koji su i najveći korisnici usluga luke Ploče", citira "Oslobođenje" neimenovani izvor.

Konačni sud o novom hrvatskom prijedlogu trebalo bi, dodaje se, dati Predsjedništvo BiH.

"Oslobođenje" također prenosi kako su Sanader i Terzić tijekom sastanka u Zagrebu dogovorili potpisivanje međudržavnog sporazuma o imovinskim odnosima kao i rješavanje spora oko korištenja kapaciteta Buškog jezera te hidroelektrane na Trebišnjici.

Najveću pozornost ovaj list ipak poklanja raspravama oko statusa bivše dječje bolnice u Cavtatu, čiji je dio nedavno prodan na javnoj dražbi temeljem odluke Trgovačkog suda u Dubrovniku.

Konstatirajući kako su hrvatske vlasti odlučile reagirati na pritužbe iz BiH, "Oslobođenje" navodi kako je zapravo dan nalog za obustavu svake dalje prodaje imovine u Cavtatu na koju polaže pravo Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu (KCUS). Takva će zabrana navodno biti na snazi dok se ne istraže pritužbe bosanskohercegovačke strane.

Uprava KCUS-a također je pokrenula pravne radnje kako bi zaštitila objekte i zemljište nekadašnje bolnice "Nemanja Vlatković".

Tako je pravni zastupnik KCUS-a, zagrebački odvjetnik Almir Dervšbegović, podnio kaznenu prijavu protiv Pere Vičana, stečajnog upravitelja bivše cavtatske bolnice kojega se tereti zbog štete što ju je nanio stvarnom vlasniku objekta.

I "Dnevni avaz" piše u četvrtak kako je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Terzić u protekla dva dana u nekoliko navrata s premijerom Sanaderom razgovarao o problemima oko imovine u Cavtatu.

Pozivajući se na izvor iz Terzićeva ureda, "Avaz" navodi kako su iz Zagreba dobivena uvjeravanja da će se postupiti po zakonu te da će hrvatska vlada vrlo brzo poduzeti potrebne mjere.

"Nadamo se da će ugovor potpisan između stečajnog upravitelja i kupca zemljišta, trgovačkog poduzeća Konel, biti poništen", kazao je "Avazov" izvor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙