FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TIHIĆ: NAĆI ODGOVORNE ZA SLAB POVRATAK HRVATA U BIH

ZAGREB, 25. rujna 2004. (Hina) - Hrvati se u BiH vraćaju u najmanjembroju, ali je pitanje tko je za to odgovoran, kazao je u subotu uZagrebu predsjednik Predsjedništva Bih Sulejman Tihić odgovarajući napitanje kako komentira izjavu vrhbosanskog nadbiskupa kardinala VinkaPuljića da je položaj Hrvata u BiH dramatičan.
ZAGREB, 25. rujna 2004. (Hina) - Hrvati se u BiH vraćaju u najmanjem broju, ali je pitanje tko je za to odgovoran, kazao je u subotu u Zagrebu predsjednik Predsjedništva Bih Sulejman Tihić odgovarajući na pitanje kako komentira izjavu vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića da je položaj Hrvata u BiH dramatičan.

"Pitanje je tko je tu odgovoran. Političke stranke koje su predstavljale Hrvate u BiH promicale su neku vrstu preseljenja na različite teritorije", kazao je Tihić, dajući izjavu novinarima nakon konferencije "Budućnost jugoistočne Europe; BiH, Hrvatska i Srbija i Crna Gora perspektiva euroatlantske integracije".

Pojašnjavajući zauzimanje političkih stranki za preseljenje Hrvata u BiH, Tihić je istaknuo kako "tu odgovornost ima i katolička Crkva koja je trebala reći da to nije interes hrvatskog naroda".

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u svom je odgovoru na to pitanje naglasio kako "oni koji danas kritiziraju trebaju reći potpunu istinu - krivnje ima na svim stranama, ali nemojmo zaboravljati ni svoju krivnju".

Obje su se strane usuglasile kako je povratak prognanih i raseljenih strateški interes za obje zemlje, ali da pritom nije dosta samo obnoviti kuće i vratiti imovinu.

Potrebno je stvoriti uvjete za život i razviti klimu povjerenja da se ljudi požele vratiti, zaključili su Mesić i Tihić na kraju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙