FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EL BARADEI: PYONGYANG MORA POŠTOVATI OBVEZE O RAZORUŽANJU

SEUL, 6. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Sjevernokorejska nuklearnakriza koja traje već dvije godine dovela je do kraja strpljenjemeđunarodne zajednice, izjavio je u srijedu predsjednik Međunarodneagencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei, pozvavšiPyongyang da poštuje obveze iz sporazuma o nuklearnom razoružanju.
SEUL, 6. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Sjevernokorejska nuklearna kriza koja traje već dvije godine dovela je do kraja strpljenje međunarodne zajednice, izjavio je u srijedu predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei, pozvavši Pyongyang da poštuje obveze iz sporazuma o nuklearnom razoružanju.

On je novinarima rekao kako se ni na kojoj razini ne mogu usporediti nedavna izvješća Južne Koreje o nuklearnim eksperimentima provedenim 1982. i ponašanje Sjeverne Koreje koja se ne drži obveza iz sporazuma o nuklearnom razoružanju.

"Međunarodna zajednica postaje nestrpljiva te želi što prije vidjeti rezultate kada je riječ o ispunjenju obveza o neširenju nuklearnog oružja na koje je pristala Sjeverna Koreja", rekao je El-Baradei.

Sjeverna Koreja zaprijetila je da neće nastaviti pregovore o nuklearnom razoružanju što ih vodi s predstavnicima još šest zemalja (SAD, Japan, Kina, Rusij i Južna Koreja) dok se ne riješi pitanje nuklearnog eksperimenta o kojemu je Južna Koreja izvijestila prošli mjesec, a znanstvenici te zemlje izveli su ga 1982. bez znanja vlade. El Baradei čvrsto zastupa mišljenje da je riječ o dvjema različitim situacijama koje se na mogu uspoređivati.

"Južna Koreja bez problema dopušta međunarodne provjere, za razliku od sjevernih susjeda koji su prije više do dvije godine prestali poštivati obveze iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja", objasnio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙