FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠEF IAEA UPOZORAVA JUŽNU KOREJU DA NE PONOVI POGREŠKU

SEUL, 3. listopada 2004. (Hina/AP) - Šef Međunarodne agencije zanuklearnu energiju rekao je u nedjelju da njegovoj organizacijitrebaju jamstva da se, iako ograničeni, nuklearni eksperimenti uJužnoj Koreji neće ponoviti.
SEUL, 3. listopada 2004. (Hina/AP) - Šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju rekao je u nedjelju da njegovoj organizaciji trebaju jamstva da se, iako ograničeni, nuklearni eksperimenti u Južnoj Koreji neće ponoviti.

Mohamed ElBaradei, direktor IAEA, agencije Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju, u Južnoj je Koreji i sudjeluje na Pugwashevoj konferenciji o znanosti i svjetskim zbivanjima, no planira se sastati i s vodećim dužnosnicima te zemlje.

Službeni je Seul nedavno priznao da je prije više od dvadeset godina izveo nuklearni eksperiment s plutonijem, a 2000. i s obogaćenim uranom. Južna Koreja tvrdi da su to bili čisti znanstveni pokusi, ali priznaje da je morala obavijestiti IAEA.

"Svaka me neprijavljena aktivnost ozbiljno zabrinjava", rekao je ElBaradei po dolasku u Južnu Koreju. "No koliko sad znam, to su bili mali eksperimenti. Želimo samo provjeriti da je riječ samo o eksperimentima i ni o čemu drugome... (i da se) ti eksperimenti neće ponoviti bez prijave našoj organizaciji".

ElBaradei je još rekao kako vjeruje da će izvještaj o nuklearnim aktivnostima Seula biti spreman do sastanka uprave IAEA u studenome.

Na pitanje o mogućnosti prijave toga incidenta Vijeću sigurnosti koje može uvesti kaznene mjere, rekao je da je takva odluka "jako daleka".

"O tome moraju odlučiti članovi uprave", rekao je. "Ne možemo nagađati o tom pitanju prije nego što dobijemo opsežan izvještaj o pokusima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙