FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VULKAN MOUNT ST. HELENS PONOVNO IZBACIO VODENU PARU I PEPEO

WASHINGTON, 5. listopada 2004. (Hina) -
WASHINGTON, 5. listopada 2004. (Hina) -

Američki vulkan Mount St. Helens u utorak je ponovno izbacio veliki oblak vodene pare i pepela, što je stručnjaci smatraju znakom da se možda priprema veća erupcija.

Izbacivanje oblaka pare i pepela u visinu od oko 4 kilometra najnoviji je pokazatelj aktivnosti toga vulkana koji se ponovno probudio prije desetak dana.

Znanstvenici, koji prate njegove aktivnosti, upozoravaju da je svakog trenutka moguća veća erupcija vulkana. Oni ne mogu predvidjeti snagu eventualne erupcije, ali smatraju da su slabašni izgledi da se ponovi 1980. kada je u velikoj erupciji poginulo 57 ljudi,

vrh planine smanjen za više od 400 metara, a pepeo pokrio gradove udaljene do 400 kilometara.

U proteklih desetak dana znanstvenici su na Mount St. Helens, koji se nalazi u zapadnoj američkoj saveznoj državi Washington, zabilježili tisuće zemljotresa sve veće snage kao i bujanje lave ispod svoda kratera.

Za sada najviše zanimanja za vulkanske aktivnosti Mount St. Helens, osim znanstvenika, pokazuju znatiželjnici koji ih promatraju sa sigurne udaljenosti kao i američke televizije koje izvještavaju i o najmanjim aktivnostima vulkana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙