FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INSPEKTORAT Opovrgava tvrdnje "potrošača" u vezi s LAŽNiM MEDom

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Državni inspektorat opovrgnuo je danastvrdnje Društva "Potrošač" da nije učinio ništa ni nakon dva mjesecakako mu je Društvo uputilo prijavu da se na tržištu pojavio lažni medi najavio da će javnost o svemu obavijestiti nakon okončanjapostupka.
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Državni inspektorat opovrgnuo je danas tvrdnje Društva "Potrošač" da nije učinio ništa ni nakon dva mjeseca kako mu je Društvo uputilo prijavu da se na tržištu pojavio lažni med i najavio da će javnost o svemu obavijestiti nakon okončanja postupka.

U priopćenju Inspektorata se navodi da je na temelju prijave "Potrošača" ( iz srpnja) zatražen "sveobuhvatni nadzor meda na tržištu, a u slučajevima sumnje na deklariranu kakvoću i slanje uzoraka na analizu.

Na pojavu lažnog meda prošlog je tjedna javno upozorilo Udruženje pčelara Hrvatske koje je zajedno s "Potrošačem" još u srpnju predalo uzorke meda Gradskom zavodu za javno zdravstvo. Ti su uzorci kupljeni u zagrebačkom Mercatoru.

Pčelari tvrde da je analiza pokazala da su uzorci zdravstveno ispravni, no da u njima nisu pronađena peludna zrnca, iako su deklarirani kao "Hrvatski šampionski med".

Ti su rezultati dostavljeni Državnoj inspekciji početkom srpnja, a pčelari tvrde da od tada nisu dobili povratnu informaciju o rezultatima inspekcijskog nadzora.

Državni inspektorat pak tvrdi da nije točno da nisu poduzeli ništa već da je točno da su o svemu upravo prije dva mjeseca obavijestili i Društvo.

U priopćenju Inspektorata se objašnjava da u ispisu kemijske analize Zavoda za javno zdravstvo, na koju se kao dokaz poziva "Potrošač", ne piše naziv proizvođača koji bi utemeljeno povezao rezultat konkretne analize s određenim proizvođačem, odnosno iskazanim sumnjama, te da se to treba utvrditi po zakonom propisanom inspekcijskom postupku i metodi rada.

Iz Inspektorata poručuju da su postupci u tijeku i da će po okončanju biti poduzete mjere.

Podsjećaju da je u analizi na koju se pozivaju u Društvu utvrđena zdravstvena ispravnost proizvoda, te da stoga nije bilo temelja za hitno postupanje niti jednog tijela.

"Javnost ćemo izvijestiti o svim utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama, ali tek po okončanju nadzora i utvrđivanju činjenica", navodi se u priopćenju koje je potpisao Glavni inspektor Kruno Kovačević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙