FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEAKTIVNA DJECA ČEŠĆE OBOLIJEVAJU OD KRONIČNOG UMORA

LONDON, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Bavljenje sportom i drugimtjelesnim aktivnostima u djetinjstvu može u starosti smanjiti rizik odkroničnog umora, pokazali su rezultati britanske studije.
LONDON, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Bavljenje sportom i drugim tjelesnim aktivnostima u djetinjstvu može u starosti smanjiti rizik od kroničnog umora, pokazali su rezultati britanske studije.

U istraživanju objavljenom u časopisu British Medical Journal, stručnjaci iz Londona navode da je nepokretnost, poznata kao mialgični encefalomielitis češća u neaktivnih mladih ljudi.

"Suprotno prethodnim uvjerenjima da česta tjelesna aktivnost povećava umor, utvrdili smo da su tom problemu najizloženija slabo pokretna djeca", rekao je Russell Viner s Medicinskog fakultetu Royal Free and University College.

Dodao je da njegovo otkriće pokazuje koliko je tjelesna aktivnost u dječjoj dobi korisna.

Viner je s kolegama proučavao zdravstvene kartone 16.567 beba rođenih 1970. godine, čije su zdravlje pratili do navršenih 30 godina.

Djeca koja su aktivno vježbala rjeđe su obolijevala, dok su ženska djeca i ona iz viših društvenih slojeva češće patila od kroničnog umora.

No, nije utvrđena nikakva povezanost tog poremećaja s obrazovanošću, debljinom, redoslijedom rođenja, psihološkim problemima i alergijama, kažu britanski stručnjaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙