FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPLIT: SPLITSKO RODILIŠTE I DALJE POD "OPSADOM"

SPLIT, 25. rujna 2004. (Hina) - Od kraja prošlog tjedna do danas usplitskoj Kliničkoj bolnici rodilo se više od 140-ero djece, doznajese u Klinici za ženske bolesti i porode.
SPLIT, 25. rujna 2004. (Hina) - Od kraja prošlog tjedna do danas u splitskoj Kliničkoj bolnici rodilo se više od 140-ero djece, doznaje se u Klinici za ženske bolesti i porode.

"Opsada" je počela u nedjelju, a do srijede ujutro rođeno je čak 68-ero djece, podjednako djevojčica i dječaka.

No, još je veće "čudo" što se u iduća dva dana, do petka u 14 sati, broj novorođene djece u Splitu povećao na nevjerojatnijih 127.

Plač se na splitskoj Klinici za ženske bolesti i porode nije stišavao ni protekla 24 sata, kada je svijet ugledalo još 17-ero novorođenčadi. Nitko ne može reći kada će "zakašnjeli božićno-novogodišnji darovi" prestati stizati jer još nekoliko žena čeka porođaj.

"Istodobno je znalo rađati po četiri ili pet žena. Toliko novorođenčadi u kratkom vremenu nije zabilježeno u posljednjih pet godina", ističe predstojnik Klinike dr. Ivica Tadin. Osim toga, dodaje, od početka ove godine do prije nekoliko dana rođeno je 3150 djece, što je 150 više nego prošle godine. "Proteklih godina bilježili smo konstantan pad broja porođaja, a sada se prvi put od godine 1990. dogodilo da broj porođaja tijekom godine premaši lanjske, i to više od puna tri mjeseca prije kraja godine. Povećao se i dnevni prosjek, i to na više od 20 porođaja, što je dva puta više od uobičajenog, jer se posljednih godina u splitskoj bolnici rađalo 12-ero djece na dan", ističe dr. Tadin.

"Iako je najviše rodilja iz Splita, u splitskoj bolnici ne rađaju se samo mali Splićani, nego i novi stanovnici gotovo svih mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Rodilje dolaze čak iz Sinja, Imotskog, Makarske i Supetra na Braču, pa i iz Šibenika. No, unatoč velikoj gužvi u rađaonici, većih poteškoća nije bilo zahvaljujući dobroj organizaciji i spremnosti da se dočeka tolika navala rodilja. Iznenadnim pozivima spremno su se odazvale i sestre i liječnici i bez pogovora odradili i produžene smjene", istaknuo je dr. Tadin.

"Uslugom" su uglavnom zadovoljne i same rodilje, doznaje se od nekolicine okupljenih na hodniku, premda, upravo zbog gužve, bolnicu moraju napustiti ranije kako bi mjesto prepustile drugima. Već četvrti dan nakon porođaja otpuštaju se kućama bez obzira na to treba li im dijete dulje ostati jer na odjelu s 46 postelja trenutačno leži 70-ak žena.

Ti i svi drugi problemi, poručuje ravnatelj splitske Kliničke bolnice dr. Dujomir Marasović, "trebali bi se otkloniti izgradnjom nove zgrade rodilišta, za koju imaju potporu i javnosti i vlasti".

Na pitanje što je uzrok tolikom broju dojenčadi u kratko vrijeme, sretne majke kroz smijeh odgovaraju: "loš televizijski program", "hladna zima", ili, jednostavno, "iznenada probuđena želja za djecom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙