FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

svjetski dan srca ove godine posvećen djeci i mladima

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - U svijetu više od 22 milijuna djecemlađe od pet godine boluje od prekomjerne težine, a više od 50 postodjece su pasivni pušači, upozoreno je na današnjoj konferenciji zanovinare u povodu Svjetskog dana srca, koji se svake godine obilježavazadnje nedjelje u rujnu.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - U svijetu više od 22 milijuna djece mlađe od pet godine boluje od prekomjerne težine, a više od 50 posto djece su pasivni pušači, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana srca, koji se svake godine obilježava zadnje nedjelje u rujnu.

Upravo su pretilost i pušenje među dva glavna uzročnika kardiovaskularnih bolesti od kojih umire svaki drugi stanovnik svijeta, rečeno je na predstavljanju teme ovogodišnjeg Dana srca "Djeca, mladi i bolesti srca", kojom se želi upozoriti da zdrave životne navike mogu spriječiti pojavu bolesti srca u djetinjstvu i onemogućiti njezin razvoj u mladosti.

Obilježavanje Dana srca započelo je danas stručnim simpozijem na Medicinskom fakultetu, a središnji događaj bit će u nedjelju na Jarunu, kada će građani od 10 do 14 sati moći, uz prigodni program, izmjeriti krvni tlak i indeks tjelesne mase te se posavjetovati o svojem zdravlju.

Predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva Davor Miličić kaže kako se kardiovaskularne bolesti uglavnom javljaju u starijoj dobi, kao posljedica nezdravog načina života - pušenja, prekomjerne težine ili tjelesne neaktivnosti, iako se infarkt miokarda u posljednje vrijeme, zbog stresa, češće bilježi i kod osoba u kasnim tridesetima.

Miličić ističe da se prehrambene navike stvaraju već u dječjoj dobi i kasnije ih je teško ispraviti, a kod nas je u školama i kod kuće još uvijek u velikim količinama prisutna nezdrava masna hrana.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Željko Reiner napominje kako je dokazano da ateroskleroza (zakrečenje krvnih žila) može započeti u tinejdžersko doba, ali se u 90 posto slučajeva može spriječiti promjenom rizičnih čimbenika.

Radi sprečavanja razvoja srčanih bolesti u kasnijoj dobi, bilo bi dobro da se kod desetogodišnjaka, čiji roditelji imaju neki od rizičnih faktora (povišeni tlak, masnoće), obave pretrage na kolesterol i triglicerine te provjeri krvni tlak.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je u svijetu od srčanih bolesti 2001. umrlo 16,6 milijuna ljudi, dok je u Hrvatskoj lani umrlo skoro 28 tisuća osoba.

Po suvremenim saznanjima, prijevremena smrtnost može se smanjiti za pola promjenom načina života i usvajanjem korisnih životnih navika kao što su pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i nepušenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙