FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Štrajku upozorenja koji se danas održava u školama, fakultetima i znanstvenim ustanovama pristupilo je između 67 i 80 posto zaposlenih, prema različitim podacima sindikata i ministarstva. Štrajk su organizirala tri većinska sindikata školstva kako bi upozorili na neodrživo stanje u školstvu i znanosti, kao i na plaće koje, kako tvrde, zaostaju 12 posto za drugim javnim službama. Sindikalni čelnici dodali su da se štrajk provodi u normalnim okolnostima, a zabilježeni su samo malobrojni incidenti. Ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac na konferenciji za novinare ponovio je kako su želje sindikata i Ministarstva kompatibilne te je napomenuo da će za školstvo za iduću godinu tražiti veliko povećanje u proračunu.

ZAGREB - Ministar Petar Čobanković izjavio je da su do danas novčani poticaji za pšenicu jesenske sjetve 2003. godine isplaćeni proizvođačima u Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Poticaje bi sutra trebali dobiti i poljoprivrednici Sisačke, Bjelovarsko-bilogorske i Primorsko-goranske županije. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva dometnuo je da će za poticaje po osnovi jesenske sjetve 2003. godine za tih sedam županija biti isplaćeno ukupno 150 milijuna kuna. Objasnio je da je jedino tih sedam županija do sada u potpunosti obradilo sve podatke iz zahtjeva za isplatu poticaja, što je uvjet za početak isplate poticaja.

ZAGREB - Prosvjedom ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva koji je Hrvatski seljački savez (HSS) najavio za sutra ta udruga samo želi ispolitizirati situaciju, jer poticaji se seljacima ne mogu isplatiti dok ne budu ispunjeni svi zakonski uvjeti za to, rekao je danas ministar Petar Čobanković. Dodao je da je samo sedam županija do sada u potpunosti obradilo sve podatke iz zahtjeva za isplatu poticaja, što je uvjet za početak isplate poticaja. U Međimurskoj županiji unos i obrada uopće nije započela pa stoga, kazao je Čobanković poljoprivrednici te županije, "mogu zapriječiti sve ceste i prosvjedovati i pred Vladom i Ministarstvom, ali ništa im se ne može isplatiti jer podaci ne postoje, pa nek traže neko drugo mjesto za prosvjede".

ZAGREB - Većina saborskih klubova podržala je danas Vladin prijedlog osnivanja nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, upozoravajući pritom da samo uvođenje državne mature neće riješiti nakupljene probleme u školstvu. Klubovi se slažu da će uvođenje državne mature znatno ubrzati unutrašnju transformaciju školskog sustava i učiniti ga kvalitetnijim. Upozoravaju, međutim, da Hrvatska još nema minimalne prosvjetno-pedagoške standarde, da plaće nastavnika zaostaju za drugima u javnom sektoru te da se premalo novca izdvaja za usavršavanje nastavnika i opremanje škola. Od Ministarstva obrazovanja, prosvjete i športa stoga očekuju da što skorije izradi cjelokupan projekt razvoja sustava.

ZAGREB - Uz ocjene da nije stručno pripremljen i da sadržava niz diletantskih prijedloga, saborski Odbor za poljoprivredu i šumarstvo odbio je danas zakonski prijedlog o dobrobiti životinja Ive Banca (LS). Članovi Odbora, poglavito iz redova saborske većine, njegovi vanjski članovi, ali i Vladini predstavnici drže da je Bančev prijedlog preopširan, prenormiran i u stvarnosti teško provediv.

SAVUDRIJA - Patrolni čamac slovenske policije danas oko 11 sati doplovio je do četiri hrvatske ribarice u Savudrijskoj vali i upozorio ih da se nalaze u slovenskim teritorijalnim vodama, kazao je novinarima potpredsjednik Ceha ribara Bujštine Danilo Latin. Po njegovim riječima, ribarski brodovi "Bukva", "Joni" i "Esky" ribarili su dvije milje južnije od crte razgraničenja u Savudrijskoj vali unutar hrvatskih teritorijalnih voda, a brod "Sirena" iz Savudrije dvije i pol milje južnije od crte razgraničenja. Vlasnici savudrijskih ribarica o tom su događaju izvijestili hrvatsku policiju čiji je patrolni čamac ubrzo stigao na mjesto događaja te su ribari nastavili dalje ribariti.

ZAGREB - Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca u ostavci Vladimir Gredelj danas je najavio kaznu prijavu protiv ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt jer u Ministarstvu nije dobio na uvid svu dokumentaciju o izboru sudskih vježbenika. Gredelj tvrdi da se u niti jednom od dvjestotinjak slučajeva izbora sudskih vježbenika nije poštivala potrebna procedura, te da je povjerenstvo zaduženo za izbor ministrici slalo prijedloge bez ikakvih objašnjenja. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ustvrdila je, pak, kako se već dulje vrijeme susreće s ozbiljnim i kontinuiranim Gredeljevim napadima, za koje, kako tvrdi, nema razloga.

PAZIN - "Egzodus Istrana između dva rata i nakon 2. svjetskog rata" tema je znanstvenog skupa koji je danas, u organizaciji Saveza udruga boraca i antifašista Istarske županije, održan u Pazinu. Otvarajući skup koji je okupio pedesetak sudionika i znanstvenika, predsjednik istarskih antifašista Miho Valić rekao je kako je to prvi put da se u Hrvatskoj na nekom skupu raspravlja o esulima s istočne hrvatske i slovenske obale Jadrana koji su od 40-ih do 50-ih godina 20. stoljeća odlazili u Italiju. Kako je izjavio akademik Petar Strčić, on je u svojim istraživanjima došao do zaključka da su od sto tisuća tadašnjih esula većina njih bili Hrvati, a ne Talijani, kako to prikazuju talijanski povjesničari. Strčić je izjavio kako povremeno otvaranje problema talijansko-talijanaškog egzodusa odgovara jedino političarima koji bespotrebno opterećuju međudržavne odnose.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙