FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GENERAL STEVEN SCHOOK POSLJEDNJI ZAPOVJEDNIK SFOR-a

SARAJEVO,5. listopada(Hina) - Američki general Steven Schook preuzeo jeu utorak dužnost devetog i ujedno posljednjeg zapovjednikaStabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) koje su u tuzemlju poslane pod zapovjedništvom NATO-a 1995. godine kako biosigurale provedbu Daytonskog sporazuma.
SARAJEVO,5. listopada(Hina) - Američki general Steven Schook preuzeo je u utorak dužnost devetog i ujedno posljednjeg zapovjednika Stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) koje su u tu zemlju poslane pod zapovjedništvom NATO-a 1995. godine kako bi osigurale provedbu Daytonskog sporazuma.

Brigadni general Schook, koji je do nedavno bio na položaju načelnika stožera KFOR-a na Kosovu, dužnost zapovjednika SFOR-a preuzeo je od general-bojnika Virgila Packetta koji je postavljen za zamjenika zapovjednika XVII desantnog korpusa američke vojske smještenog u Fort Bragu, Sjeverna Karolina.

Na ceremoniji primopredaje dužnosti, održanoj u sjedištu SFOR-a u Butmiru kod Sarajeva, zapovjednik Južnog krila NATO-a admiral Gregory Johnson kazao je kako je glavna zadaća generala Schooka okončati misiju SFOR-a i osigurati uspostavu stožera NATO-a za BiH kao i poduprijeti uspostavu mirovne misije Europske unije (EUFOR) koja bi trebala profunkcionirati početkom prosinca.

"NATO i EU u BiH zapravo predstavljaju dvije strane jedne medalje koja predstavlja znak snažne potpore cijele međunarodne zajednice sigurnosti i budućnosti ove zemlje", kazao je admiral Johnson.

On je ocijenio kako je za proteklih devet godina mirovna misija NATO-a u BiH ostvarila potpuni uspjeh podsjetivši pritom kako je u toj zemlji služilo više od 515 tisuća vojnika iz 49 zemalja.

Njih 150 je u BiH i poginulo dok je 750 pripadnika SFOR-a odnosno IFOR-a ozlijeđeno.

General Schook će, nakon formalnog okončanja misije SFOR-a najavljenog za 2. prosinca, preuzeti ulogu vojnog predstavnika NATO-a u BiH i pod svojim će zapovjedništvom imati nekoliko stotina vojnika, uglavnom Amerikanaca.

Misiju EUFOR-a vodit će britanski general-bojnik David Leaky, a pod njegovim zapovjedništvom bit će oko sedam i pol tisuća vojnika iz europskih zemalja s mandatom koji će biti sličan onome što ga sada ima SFOR.

Peter Feith, posebni izaslanik povjerenika EU za vanjsku i sigurnosnu politku Javiera Solane, poslan u Sarajevo kako bi sudjelovao u razgovorima o uspostavi misije EUFOR-a, najavio je kako bi ona mogla trajati tri do četiri godine.

Već nakon šest mjeseci EU planira razmatrati stanje u BiH i u slučaju povoljne ocjene moguće je dalje smanjenje broja vojnika, kazao je.

Feith je međutim pojasnio kako se planira pojačati sastav posebne postrojbe koja bi obavljala policijske poslove, čime se želi potaknuti učinkovitija borba protiv organiziranog kriminala u BiH.

General Schook upozorio je međutim u utorak kako, bez obzira na planiranu tranziciju, valja znati da posao SFOR još nije u cjelosti završen.

"Da ne bude nikakve zabune: SFOR će biti na oprezu sve do prosinca, sposobnost naših snaga niti njihova odlučnost neće biti smanjena", kazao je američki general potvrdivši kako je možda najvažniji izazov iskoristiti preostalo vrijeme kako bi se priveli optuženi za ratne zločine.

"Uz potporu domaćih vlasti u tome moramo uspjeti i jednom zauvijek zatvoriti to poglavlje", kazao je Schook.

Kako je najavio Peter Feith, traganje za optuženima za retne zločine koji ne budu uhićeni do prosinca, biti će zadaća koju će EUFOR i stožer NATO-a obavljati zajednički.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙