FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Joras ostao bez mjesta u parlamentu

LJUBLJANA,5. listopada(Hina) - Kontraverzni kandidat Slovenske pučkestranke (SLS) na nedjeljnim parlamentarnim izborima Jožko Joras nijeuspio osvojiti simpatije glasača u ljubljanskoj općini Šiška, gdje jebio kandidiran.
LJUBLJANA,5. listopada(Hina) - Kontraverzni kandidat Slovenske pučke stranke (SLS) na nedjeljnim parlamentarnim izborima Jožko Joras nije uspio osvojiti simpatije glasača u ljubljanskoj općini Šiška, gdje je bio kandidiran.

Po podacima izborne komisije osvojio je samo 1,69 posto glasova, mnogo manje od same stranke koja je sa 6,82 posto na nacionalnoj razini i 65.000 glasova uspješno prešla izborni prag od 4 posto, pa će u parlamentu imati 6 zastupnika, ali ne i "borca za južnu granicu", kako slovenski mediji obično zovu stanovnika istarskog zaseoka Mlini u općini Buje.

Opća ocjena slovenskih komentatora o izbornim rezultatima je da su SLS-u neprilike predsjednika Janeza Podobnika s hrvatskom policijom na granici blizu Jorasove kuće desetak dana prije izbora pomogle da popravi izborni rezultat, no da je od incidenta imao koristi i predsjednik Nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, koji je nakon toga dodatno pojačao svoju "protuhrvatsku retoriku".

Predsjednik SLS-a Podobnik sa svojom je strankom, uz Jelinčičev SNS, jedan od mogućih partnera u budućoj vladi koju će sastaviti vjerojatni mandatar Janez Janša. Podobnik je dan nakon izbora, u izjavi kojom se zahvalio biračima, istaknuo da je SLS-u tijekom kampanje uspjelo u svijest birača dovesti i neke "ključne teme" važne za budućnost države, poput "inzistiranja na jasnim stajalištima u oblikovanju pravedne slovensko-hrvatske granice". Tu je temu ipak istaknuo tek kao treću, nakon potrebe brige za slovensko selo i poljoprivredu, te adekvatne obiteljske i socijalne politike, snizivši tako pomalo tonove koje jer stranka koristila nakon incidenta kod graničnog prijelaza Plovanija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙