FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sabor počeo raspravom o odgodi prebacivanja predmeta iz obiteljskog prava na obiteljske sudove

ZAGREB,16. rujna(Hina) - Hrvatski je sabor današnji rad započeoraspravom o prijedlogu izmjena Zakona o ustrojstvu i djelokruguministarstava i tijela državne uprave, kojima je predloženo da se tajzakon uskladi s jučer raspravljenim izmjenama Obiteljskog zakona.
ZAGREB,16. rujna(Hina) - Hrvatski je sabor današnji rad započeo raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i tijela državne uprave, kojima je predloženo da se taj zakon uskladi s jučer raspravljenim izmjenama Obiteljskog zakona.

Izmjene Obiteljskog zakona, koje predlaže Vlada, do kraja bi godine odgodile primjenu odredbe po kojoj bi predmete iz područja obiteljskog prava, koji se tiču zaštite prava djece, umjesto centara za socijalnu skrb, rješavali tzv. obiteljski sudovi.

Oporbeni klubovi i danas su se usprotivili takvoj odgodi, ocjenjujući da Vlada želi prolongirati protuustavno stanje, jer centri ne mogu pružati sudsku zaštitu, koja bi po Ustavu i zakonu trebala biti zastupljena u rješavanju građanskih predmeta.

Upozoravajući da je riječ o drugoj odgodi, oporba je odbacila Vladino pojašnjenje da sudovi još nisu spremni preuzeti te predmete, ocjenjujući da je nekorektno odgovornost prebacivati na sudove, kad svoj posao nije obavila ni državna administracija.

Ingrid Antičević-Marinović upozorila je da Ministarstvo pravosuđa nije osiguralo ni prostor ni novi sudački kadar za tu namjenu.

"Govoriti da će Obiteljski zakon pretrpati sudove nekorektno je, kad se zna da Vlada istovremeno donosi zakone poput onih o sigurnosti cestovnog prometa ili najavljenog zakona koji bi trebao spriječiti lihvarske kamate, a koji će sudove zatrpati tisućama novih predmeta", smatra Antičević-Marinović.

Sjednica je nastavljena pojedinačnom raspravom o tom zakonskom prijedlogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙