FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BONACCI IZABRAN ZA VODITELJA HIDROLOŠKOG PROGRAMA UNESCO-a

ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski hidrolog Ognjen Bonacciizabran je danas za predsjednika Međuvladinog savjeta UNESCO-a zaMeđunarodni hidrološki program (IHP).
ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski hidrolog Ognjen Bonacci izabran je danas za predsjednika Međuvladinog savjeta UNESCO-a za Međunarodni hidrološki program (IHP).

Bonacci je jednoglasno izabran za predsjednika na mandat od dvije godine te je preuzeo rad sjednice zbog čega nije mogao dati više informacija.

U ožujku ove godine, kada je izabran za jednog od šest članova savjeta, Bonacci je izjavio da je to "veliko priznanje" njemu i Hrvatskoj, jer u tom programu "rade vodeći svjetski stručnjaci".

"Mogućnosti da nešto napravimo velike su, ali Hrvatska će morati biti aktivnija u tom pogledu", rekao je tada Bonacci.

IHP je UNESCO-ov znanstveni i obrazovni program suradnje vlada zemalja članica na području istraživanja, gospodarenja i zaštite voda. Njime upravlja Međuvladin savjet od 36 članova, čije je izvršno tijelo Bureau IHP.

UNESCO izuzetnu pažnju pridaje vodi, što se vidi po službenoj ocjeni da taj "izvor života i ljudske civilizacije postaje glavno pitanje 21. stoljeća".

Tijekom 21. stoljeća pitanje oskudice voda dotaknut će sve ljude na zemlji i osobito aktualizirati temeljnu dvojbu čovječanstva: može li se takmičenje između gospodarskog razvoja i zaštite prirode preokrenuti u suradnju i održivi razvitak, stoji na službenoj web stranici UNESCO-a.

Međunarodni hidrološki program utemeljen je 1965. i sjedište mu je u Odjelu za znanosti o vodi u Parizu, čiji je trenutačni predsjednik zamjenik generalnog tajnika UNESCO-a.

Ognjen Bonacci (Bugojno, 1942.) studirao je i doktorirao u Zagrebu. Radio je na znanstvenim zavodima i sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Mostaru. Bavi se raznim aspektima hidrologije, a napose hidrologije krša. Vodio je niz projekata, među kojima i onaj kojim je Hrvatska po prvi put dobila prosječnu godišnju bilancu voda. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog hidrološkog društva i njegov prvi predsjednik te osnivač i predsjednik Hrvatske komisije za međunarodni hidrološki program. Dobitnik je nagrade Nikola Tesla.

Član je više međunarodnih udruga iz područja hidrologije, dugogodišnji UN-ov ekspert te autor više od 400 znanstvenih, stručnih i popularnih članaka. Također, autor je četiri knjige od kojih su neke prvo objavljene kod uglednih inozemnih izdavača.

Po Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI), Ognjen Bonacci jedan je od dvoje najproduktivnijih hrvatskih znanstvenika iz područja tehničkih znanosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙