FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPACESHIPONE SRUŠIO REKORD ZRAKOPLOVA X-15

MOJAVE, 4. listopada 2004. (Hina) - SpaceShipOne, prva privatnasvemirska letjelica s pilotom, postigla je u ponedjeljak visinu od114,64 kilometara, srušivši rekord koji je prije više od 40 godinapostavio zrakoplov X-15, objavili su organizatori leta.
MOJAVE, 4. listopada 2004. (Hina) - SpaceShipOne, prva privatna svemirska letjelica s pilotom, postigla je u ponedjeljak visinu od 114,64 kilometara, srušivši rekord koji je prije više od 40 godina postavio zrakoplov X-15, objavili su organizatori leta.

Tim trećim uspješnim letom konstruktor letjelice Burt Rutan (61) osvojio je nagradu od 10 milijuna američkih dolara zaklade Anzari, osnovane radi poticanja komercijalizacije svemirskih letova, prenosi AFP.

Visinu od više od 100 kilometara, koja se smatra granicom na kojoj počinje svemir, SpaceShipOne prvi je put postigao 21. lipnja, na prvom probnom letu, otvorivši time eru svemirskog turizma.

Uspjeh je ponovio 29. rujna kada je dostigao visinu od 102,87 kilometara.

Prema uvjetima zaklade Anzari, za nagradu od 10 milijuna dolara ista letjelica morala je biti u stanju ponovno poletjeti za manje od 15 dana, s posadom čija težina odgovara težini dvoje putnika uz pilota.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙