FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRETPRISTUPNA POMOĆ: PRERANO GOVORITI O IZNOSIMA

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Za sada je prerano govoriti o iznosusredstava na koja će Hrvatska moći računati iz pretpristupnih fondovaEU-a, ali su brojke koje su nedavno iznesene u hrvatskom tisku "malopretjerane" i prije bi mogla biti riječ o polovici navedenih brojki,izjavio je u srijedu u Zagrebu dužnosnik Europske komisije.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Za sada je prerano govoriti o iznosu sredstava na koja će Hrvatska moći računati iz pretpristupnih fondova EU-a, ali su brojke koje su nedavno iznesene u hrvatskom tisku "malo pretjerane" i prije bi mogla biti riječ o polovici navedenih brojki, izjavio je u srijedu u Zagrebu dužnosnik Europske komisije.

U hrvatskom tisku nedavno je objavljeno da bi Hrvatska za predstojeće dvije godine mogla računati na 250 do 280 milijuna eura na godinu iz pretpristupnih fondova EU-a.

"Bilo bi rizično i prerano reći točne brojke, jer Komisija još nije izišla s prijedlogom iznosa. Nedavno sam vidio da se u hrvatskim novinama spominje iznos od oko 250 milijuna eura godišnje, mislim da je to malo pretjerano, prije će biti da će ta brojka iznositi polovicu toga", izjavio je Dirk Meganck, direktor u Općoj upravi za proširenje Europske komisije. Meganck je naglasio da to govori u "osobno ime, ne kao predstavnik Komisije", dodajući da će Komisija uskoro predložiti pretpristupnu strategiju za Hrvatsku, što će morati odobriti Vijeće Europske unije i Europski parlament.

Dirk Meganck i David Daly, načelnik za zapadni Balkan u Općoj upravi Europske komisije za vanjske poslove, predvode europsko izaslanstvo koje boravi u trodnevnom posjetu Zagrebu, gdje s hrvatskim dužnosnicima razgovaraju o korištenju pretpristupnih fondova Europske unije.

Stjecanjem kandidatskog statusa, Hrvatskoj se otvara pristup trima fondovima, koje je Europska unija namijenila kao pomoć u pripremi za članstvo. Riječ je o PHARE programu, koji je uglavnom usmjeren na izgradnju institucija neophodnih u procesu približavanja europskim integracijama te na financiranje investicija u kandidatskim zemljama, zatim ISPA program za zaštitu okoliša i poboljšanje prometne infrastrukture te SAPARD, koji je namijenjen za pomoć u poljoprivredi.

Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović izjavila je na konferenciji za novinare da se Hrvatska uvelike priprema kako bi što bolje iskoristila sredstava koja će joj biti na raspolaganju. Ona je rekla da se u sklopu tih priprema izrađuje nekoliko strateških dokumenata - nacionalni razvojni plan, pretpristupni ekonomski program, nacionalne strategije za zaštitu okoliša i promet te strategija ruralnog razvitka.

Isto tako, potrebno je pojačati apsorpcijske sposobnosti državne adminstracije, koja sada nije na zadovoljavajućoj razini. Predviđa se ustrojavanje provedbenih agencija za ISPA-u i SAPARD te uspostava nacionalnog fonda za prihvat i usmjeravanje financijskih sredstava.

Hrvatska će moći koristiti sredstava iz ISPA-e, SAPARD-a i PHARE-a tijekom 2005. i 2006. godine, to jest do kraja sadašnjeg sedmogodišnjeg financijskog plana Europske unije.

Europska komisija je u srijedu predložila da se u sljedećem proračunskom razdoblju EU-a od 2007. do 2013. sadašnja tri pretpristupna programa objedine u jedan. Taj novi program Pretpristupni instrument bit će namijenjen zemljama kandidatima (Hrvatskoj i Turskoj) i potencijalnim kandidatima, to jest preostalim zemljama jugoistočne Europe iz Procesa stabilizacije i pridruživanja (BiH, Srbiji i Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙