FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CSW: RH NEDOSTATNO PROGONI NACISTIČKE ZLOČINCE

ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska se, već treću godinu zaredom,nalazi među zemljama koje ne ulažu dovoljan napor i ne ostvarujuuspjeh u progonu nacističkih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskograta, prema godišnjem izvješću Centra Simon Wiesenthal (CSW) izJeruzalema o istragama i progonu nacističkih ratnih zločinaca usvijetu.
ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska se, već treću godinu zaredom, nalazi među zemljama koje ne ulažu dovoljan napor i ne ostvaruju uspjeh u progonu nacističkih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, prema godišnjem izvješću Centra Simon Wiesenthal (CSW) iz Jeruzalema o istragama i progonu nacističkih ratnih zločinaca u svijetu.

Prema godišnjem izvješću CSW-a, koje pokriva razdoblje od 1. travnja 2003. do 31. ožujka 2004. godine, zemlje su - ovisno o tome koliki napor ulažu u progon nacističkih ratnih zločinaca - podijeljene u kategorije od A do F. Hrvatska se, prema toj podjeli, nalazi u kategoriji D, odnosno među "onim zemljama koje su naoko napravile makar minimalni napor da istraže nacističke ratne zločine, ali nisu uspjele postići bilo kakve praktične rezultate u razdoblju koje pokriva ovo izvješće".

Hrvatska se tako nalazi među velikim brojem zemalja u ovoj kategoriji, u koju su svrstane, između ostalih i Argentina, Velika Britanija, Francuska, Finska, Australija i Estonija, zemlje koje su u prošlosti bile izložene velikim kritikama zbog toga što su skrivale ratne zločince.

"Tijekom razdoblja koje pokriva ovo izvješće nije zabilježen znatan napredak. Nije bilo presuda ni novih optužnica. Ured državnog tužitelja u Zagrebu nastavlja voditi istragu protiv hrvatskog državljanina koji se trenutačno nalazi u Argentini", stoji u dijelu izvješća o Hrvatskoj. Iako se u izvještaju ne navodi njegovo ime, najvjerojatnije se radi o ustaškom stožerniku iz Dubrovnika Ivi Rojnici.

CSW je, nakon završetka ovog izvješća, na Hrvatsku proširio svoju "Operaciju: Posljednja šansa", odnosno nagradu od 10.000 dolara za informaciju o nacističkim zločincima.

CSW počeo je 2001. godine objavljivati godišnja izvješća o trenutačnom stanju istraga i progona nacističkih ratnih zločinaca diljem svijeta. Tijekom prošle godine u svijetu je pokrenuto 335 istraga protiv nacističkih zločinaca, a najveći broj presuda protiv ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata donesen je u SAD-u, a ta je zemlja i dobila najveću ocjenu u najnovijem izvješću CSW-a. Loše ocjene i jake kritike dobile su, među ostalima, Norveška i Švedska zbog svojih zakona koje onemogućuju progone nacističkih ratnih zločinaca. Jaku kritiku Centra pretrpjela je i Rumunjska.

"Sve u svemu, usprkos brojnih prepreka i poteškoća, bitan je napredak postignut tijekom razdoblja koje pokriva ovo izvješće", zaključak je direktora Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema Efraima Zuroffa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙