FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MESIĆ OČEKUJE DA ĆE HRVATSKA UĆI U EU 2008. G.

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Smatram da će Hrvatska do 2008. g.ispuniti sve uvjete koje Europska unija postavlja ali i ostvaritieuropske standarde tako da ćemo u tom vremenu biti i prepoznati kaomoguća članica, prognozira hrvatski predsjednik Stipe Mesić urazgovoru za Radio Slobodnu Europu.
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Smatram da će Hrvatska do 2008. g. ispuniti sve uvjete koje Europska unija postavlja ali i ostvariti europske standarde tako da ćemo u tom vremenu biti i prepoznati kao moguća članica, prognozira hrvatski predsjednik Stipe Mesić u razgovoru za Radio Slobodnu Europu.

U osvrtu na suradnju Hrvatske s ICTY-jem, kao važan uvjet za približavanje EU-u, predsjednik Mesić ocjenjuje je dobrom, upozoravajući da su provjereni svi tragovi koji su upućivali na to da bi odbjegli general Ante Gotovina mogao biti u Hrvatskoj i da je utvrđeno da se radilo o lažnim dojavama.

"Prema tome, Hrvatska ne snosi odgovornost za njegov bijeg, niti za njegovo skrivanje, i zato ne bi smjela imati nikakve štetne posljedice, jer su se svi naši građani koji su pozvani na sud ili kao svjedoci ili kao okrivljeni ili kao osumnjičeni ili optuženi odazvali", naglašava hrvatski predsjednik.

Konstatirajući da Hrvatska zapravo dobro surađuje sa susjedima, predsjednik Mesić navodi da Zagreb dobro surađuje s Mađarskom na svim poljima dok je u odnosima sa Slovenijom prisutno nekoliko otvorenih pitanja, uključujući i granicu na moru, prenosi RFE.

Treba identificirati kopnene granice a što se tiče granice na moru, ona se mora riješiti dogovorom, naglašava predsjdnik Mesić, dodajući da u slučaju izostalog dogovora treba posegnuti za arbitražom. "Ali to pitanje ne smije opterećivati naše međusobne odnose", upozorava hrvatski predsjednik.

Što se tiče suradnje s BiH, hrvatska je privreda dosta prisutna u toj zemlji a "želimo ići u nekoliko zajedničkih projekata koji se tiču infrastrukture a koji će pomoći i BiH i nama da uspješnije budimo i pokrećemo svoju privredu", ističe Mesić u razgovoru za postaju.

U odnosima sa Srbijom i Crnom Gorom, hrvatski predsjednik ističe da je morska granica "privremeno riješena a do konačnog rješenja imamo jedan dogovor po kojem se odvija promet i ribarenje na ulazu u Bokokotorski zaljev".

"Imamo jedan granični problem sa Srbijom jer Srbija još uvijek ima vojsku na granici, s tim da nas najviše zanima Dunav jer je dio hrvatskog teritorija i preko Dunava, s druge strane. Taj dio isto moramo sporazumno riješiti", naglašava predsjednik Mesić.

Komentirajući rasprave o prošlosti u hrvatskoj javnosti i naglašavajući da je Drugi svjetski rat davno završen a fašizam u Europi pobijeđen, hrvatski predsjednik tumači da "kod nas još postoje oni koji su nostalgični za prošlim vremenima - to su marginalne grupe - koji jednostavno ne razumiju da NDH ni u jednoj varijanti nije mogla opstati".

"Zato mene čude te rasprave koje se danas vode. Ali kažem, one me samo čude, ali ne mogu ugroziti hrvatski put u Europu i hrvatsku demokratizaciju", zaključuje predsjednik Mesić u razgovoru za RFE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙