FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TKO VIŠE PUŠI, JAČE HRČE, TVRDE ISTRAŽIVAČI

WASHINGTON, 1. listopada 2004. (Hina/AFP) - Istraživanjem koje jeprovedeno na 15.555 muškaraca i žena u dobi od 25 do 54 godine,odabranih metodom slučajnog uzorka u pet nordijskih zemalja, utvrđenoje da su aktivni i pasivni pušači, pa i oni koji su prestali pušiti,puno skloniji učestalom hrkanju nego osobe koje nikada nisu pušile.
WASHINGTON, 1. listopada 2004. (Hina/AFP) - Istraživanjem koje je provedeno na 15.555 muškaraca i žena u dobi od 25 do 54 godine, odabranih metodom slučajnog uzorka u pet nordijskih zemalja, utvrđeno je da su aktivni i pasivni pušači, pa i oni koji su prestali pušiti, puno skloniji učestalom hrkanju nego osobe koje nikada nisu pušile.

Autori istraživanja kojega su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Respiratory and Critical Care za listopad, otkrili su da osobe koje više puše više i hrču.

Utvrdili su da je duhan odgovoran za 17,1 posto rizika učestalog hrkanja, i to 4,3 posto među gojaznim osobama i 2,2 posto među pasivnim pušačima.

Prema mišljenju znanstvenika koji su vodili istraživanje, ovo je prvi put da se sklonost hrkanju povezuje s pasivnim pušenjem.

Istraživači su otkrili da je hrkanje poremećaj tipičan za 16 do 33 posto muškaraca i za 8 do 19 posto žena.

Istraživanje je provedeno u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Estoniji i Islandu ispunjavanjem upitnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙