FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TAJLANĐANKA SE PTIČJOM GRIPOM MOŽDA ZARAZILA OD DRUGE OSOBE

BANGKOK/ŽENEVA, 28. rujna 2004. (Hina/AFP) - Tajlandske su vlasti uutorak objavile da se žena koja je prošli tjedan umrla od ptičje gripevjerojatno zarazila od druge osobe, a Svjetska zdravstvenaorganizacija (WHO) potvrdila je da ispituje slučaj.
BANGKOK/ŽENEVA, 28. rujna 2004. (Hina/AFP) - Tajlandske su vlasti u utorak objavile da se žena koja je prošli tjedan umrla od ptičje gripe vjerojatno zarazila od druge osobe, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da ispituje slučaj.

Tajnik ministarstva zdravstva Charal Trinwuthipong potvrdio je da je kod dvadesetšestogodišnjakinje čija je jedanaestogodišnja kći umrla 8. rujna od ptičje gripe, nakon smrti otkriven virus H5N1. Žena je nekoliko dana provela u bolnici njegujući svoju kćer i navodno nije bila u dodiru s peradi.

Potvrde li se sumnje, bit će riječ o prvom slučaju prijenosa te smrtonosne bolesti s čovjeka na čovjeka.

Slučaj je pojačao strahove da se virus H5N1 za koji se dosad vjerovalo da može prijeći samo s ptica na ljude, razvio u gripu koja se može prenijeti s čovjeka na čovjeka. Do danas nije bilo dokumentiranih slučajeva prenošenja ptičje gripe među ljudima, a znanstvenici su pretpostavljali da bi virus H5N1 morao mutirati kako bi postao prenosiv među ljudima.

Glasnogovornik WHO-a Dick Thompson potvrdio je da WHO ispituje slučaj ističući da je u ovom slučaju riječ o "ograničenom prijenosu bolesti na osobu koja je bila u blizini bolesnika".

"To nas je, naravno, uznemirilo, ali nije iznenađujuće", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙