FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

jasenovac - centar za obrazovanje protiv totalitarizma

DUBROVNIK, 3. listopada 2004. (Hina) - Dvadesetak znanstvenika okupilose na međunarodnom skupu o pripremanju i realizaciji novoga stalnogpostava u Memorijalnom muzeju Jasenovcu, koji bi, među ostalim, trebaopostati institucijom za obrazovanje protiv svakog oblikatotalitarizma.
DUBROVNIK, 3. listopada 2004. (Hina) - Dvadesetak znanstvenika okupilo se na međunarodnom skupu o pripremanju i realizaciji novoga stalnog postava u Memorijalnom muzeju Jasenovcu, koji bi, među ostalim, trebao postati institucijom za obrazovanje protiv svakog oblika totalitarizma.

Na skupu, koji traje do 5. listopada u Interuniverzitetskom centru, stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva raspravljaju o prijedlogu idejnog rješenja novoga stalnog postava Memorijalnog muzeja Jasenovca.

Voditeljica skupa i ravnateljica Javne ustanove Spomen-područja Jasenovca Nataša Jovičić rekla je kako je želja da se Jasenovac ispriča individualnim pričama ljudi koji su preživjeli te strahote, a njih je još na životu četrdesetak.

Izložit će se njihovi predmeti, dokumenti i fotografije.

"Želimo prikazati ono što se dogodilo, želimo pokazati istinu u prvome redu mladim ljudima koji će, kad obiđu postav, sami zaključiti što se tamo događalo", rekla je Nataša Jovičić.

Dodala je kako se neće dopustiti da Jasenovac bude mjesto političkih manipulacija, nego muzej.

Na skupu je rečeno da Spomen-područje Jasenovac već dvije godine u suradnji s Ministarstvom kulture intenzivno radi na međunarodnoj suradnji. To je rezultiralo i drugim međunarodnim skupom, koji potvrđuje da Memorijalni muzej u Jasenovcu dobiva važnu međunarodnu potporu za dalji rad i aktivnosti.

Ta se potpora ne odnosi samo na prikazivanje događaja od 1941. do 1945. na nov način, nego i na stvaranje okvira za instituciju koja će se zauzimati za obrazovanje o genocidu, holokaustu i protiv svakog oblika totalitarnih režima, rekla je Nataša Jovičić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙