FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brod riječke Lučke kapetanije u nadzoru ZERP-a

RIJEKA, 3. listopada 2004. (Hina) - Brod riječke Lučke kapetanije Vidkoji od danas, prvog dana primjene zaštićenog ekološko-ribolovnogpojasa (ZERP) nadzire oko 1250 četvornih milja morske površine odotoka Premude do rta Kamenjak isplovio je u 10 sati iz Maloga Lošinja,a pri pregledima plovila obavljenima do 13 sati nisu uočenenepravilnosti.
RIJEKA, 3. listopada 2004. (Hina) - Brod riječke Lučke kapetanije Vid koji od danas, prvog dana primjene zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) nadzire oko 1250 četvornih milja morske površine od otoka Premude do rta Kamenjak isplovio je u 10 sati iz Maloga Lošinja, a pri pregledima plovila obavljenima do 13 sati nisu uočene nepravilnosti.

U telefonskom razgovoru za Hinu član posade kapetan Zoran Tomić kazao je da je prvi pregled u dijelu ZERP-a kojeg nadzire riječka Lučka kapetanija obavljen u 11,15 sati, na teretnom brodu Corsica koji je plovio iz Malte prema riječkoj luci. U 12,37 sati u ZERP-u je obavljen pregled teretnog danskog broda Puma koji plovi iz južne Francuske prema Kopru.

U teritorijalnom moru prvi je pregled obavljen u 10,45 sati na slovenskoj jahti, a nešto kasnije i na dva veća putnička broda.

Danas je stupila na snagu Vladina odluka o primjeni zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa čime je površina mora koju nadziru hrvatske vlasti gotovo dvostruko povećana – na ukupno 56.964 četvorna kilometra. Iz pravnog režima ZERP-a, odnosno primjene suverenog prava iskorištavanja, istraživanja i očuvanja prirodnih bogatstava izvan granice teritorijalnog mora izuzete su na godinu dana zemlje članice EU.

Primjenom ZERP-a počeo je i operativni rad Vladine Koordinacije za usklađivanje obavljanja poslova nadzora i zaštite unutrašnjih morskih voda, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatske. Stručno tijelo te Koordinacije prihvatilo je područne planove djelovanja i isplovljavanja koje izrađuju predstavnici mjerodavnih ministarstava u sjedištima lučkih kapetanija.

U odnosu na dosadašnji nadzor unutrašnjeg i teritorijalnog mora ZERP će svakoga dana nadzirati pet brzih brodova lučkih kapetanija. Cjelokupni nadzor mora obavljat će ukupno oko 1100 djelatnika mjerodavnih ministarstava koja raspolažu s 90 brodica, 16 brodova, 6 zrakoplova, 4 helikoptera , bespilotnom letjelicom i radarskim sustavom.

Po riječima kapetana Tomića, posada broda Vid sastavljena je od djelatnika Lučke kapetanije i Ministarstva unutarnjih poslova, a danas su obišli cijelo područje koje je odredila Koordinacija .

Brod Vid opremljen je kvalitetnom elektroničkom opremom, dugačak je 18,5 metara, a razvija brzinu veću od 30 čvorova, rekao je te Tomić dodavši da su na brodu osigurani uvjeti za dulji boravak na moru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙