FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Informacija o zahtjevu hrvatske Vlade da Uprava Ine smanjenjem marže reagira na rast cijena naftnih derivata došla je do Uprave Ine, međutim službenu obavijest INA još nije primila, potvrdio je u Inino ime član Uprave i izvršni direktor za dobavu i preradu nafte i veleprodaje naftnih derivata Zorko Badnjak. Dodao je da će, kada dobije službenu obavijest, Ina prema njoj i postupiti. U izjavi Badnjaka ističe se kako se pretpostavlja da će službena Vladina obavijest "sadržavati i modalitet za sniženje, odnosno na koji način i za koliko bi se smanjivala Inina marža, ili na koji način bi se ubuduće ponašali pri formiranju cijena".

ZAGREB - Stručno tijelo Vladine Koordinacije za usklađivanje obavljanja poslova nadzora i zaštite morskih voda, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa danas je odobrilo područne planove nadzora, pa su pripreme za provedbu nadzora nad cijelim hrvatskim morem završene, doznaje se danas iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Predsjednik Stručnog tijela Vladine Koordinacije Tomislav Miletić kazao je da će, u odnosu na dosadašnji nadzor u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru, svakodnevno u nadzoru zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa sudjelovati pet brzih brodova lučkih kapetanija na pet lokacija. Odluka o proglašenju zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatske na Jadranu stupa na snagu 3. listopada.

SAVUDRIJA - U Savudrijskoj vali tijekom jutra dogodio se još jedan izgred koji su izazvali slovenski ribari, slovenska policija i slovenski nautički inspektor, doznaje se od glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova Zlatka Mehuna. Po njegovim riječima, događaj se zbio na 0,4 milje od crte sredine Savudrijske vale u hrvatske teritorijalne vode uplovio slovenski policijski čamac, a zatim i čamac u kojem se nalazio slovenski nautički inspektor, a koji su savudrijskog ribara Davida Bajoka upozorili da se nalazi u slovenskim vodama. Tom je događaju prethodio još jedan izgred kada je hrvatska pomorska policija u jutarnjim satima upozorila i opomenula posadu triju slovenskih ribarskih brodova, koji su ribarili na 1,6 milja južnije od crte sredine u Savudrijskoj vali te je zatražila da se vrate u slovenske vode, što su ribarice i učinile.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić istaknuo je na konferenciji "Pokrenimo Hrvatsku na području ljudskog kapitala" da zaposleničko dioničarstvo i suodlučivanje u poduzećima treba u Hrvatskoj regulirati posebnim zakonom. Naglasio je da će se osobno zauzeti da takav poseban zakon bude prihvaćen u Hrvatskom saboru. Mesić je ocijenio da su radničko dioničarstvo i suodlučivanje u donošenju odluka važnih za poduzeća najbolji način razvoja ljudskih potencijala te dobrih odnosa rada i kapitala, podizanja konkurentnosti proizvoda i ukupne privrede. Dodao je kako bi rezultati pretvorbe i privatizacije u Hrvatskoj bili puno bolji da se išlo putem radničkog dioničarstva i tragom nastanka kapitala.

ZAGREB - Saborski klubovi zastupnika zatražili su večeras od Vlade da doradi prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu i uskladi ga s drugim, prije svih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Drže da bi, kao i kod osobnih automobila, trebalo odrediti gornju granicu starosti za uvoz autobusa i teretnih automobila, pod veći nadzor staviti izdavanje dopuštenja, odnosno licenci za prijevoz te jasno propisati kazne za prekršitelje. Hrvatski sabor je popodne raspravio i zakonski prijedlog o eksplozivnim tvarima kojim se, uz ostalo, na cijeli prosinac produžuje rok za prodaju pirotehničkih sredstava za zabavu, npr. petardi.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će odlučiti hoće li udovoljiti HDZ-ovu zahtjevu i osnovati povjerenstvo koje će utvrditi sve činjenice vezane za jamstva koje je bivša Vlada davala kreditorima privatnog riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac", sada u stečaju. Sabor će, naime, u podne glasovati o točkama koje je raspravio ovaj tjedan, među njima i o spomenutom HDZ-ovu zahtjevu. Sabor sutra treba utvrditi i popis tvrtki od posebnog državnog interesa u čijim bi nadzornim odborima iznimno mogli sjediti državni dužnosnici. Sutrašnji radni dan zastupnici će početi raspravom o Vladinu prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

ZAGREB - Od osnivanja vladina alimentacijskog fonda, koji je prema najavama trebao početi djelovati 1. listopada, zasad se odustalo zato što će se taj problem nastojati riješiti suradnjom budućih obiteljskih sudova i centara za socijalnu skrb, potvrđeno je danas u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Od alimentacijskog fonda privremeno se odustalo, među ostalim, i zbog reorganizacije sudova koju provodi Ministarstvo pravosuđa, rekao je danas glasnogovornik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Jurić.

ZAGREB - Reprezentativna izložba "Dora Maar i Picasso - dodir pogledima" otvorena je večeras u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Otvorenju izložbe, koja je nastala zajedničkom suradnjom Klovićevih dvora i pariškog Muzeja Picasso, nazočni su, među mnogbrojnim uzvanicima i predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednika Vlade Ivo Sanader i ministar kulture Božo Biškupić, koji je otvorio izložbu. Izložba obuhvaća 380 djela od kojih je osamdesetak Picassovih originala, a svjedoči o zajedničkom desetogodišnjem životu Dore Maar, najveće fotografkinje nadrealizma i slavnoga slikara Picassa. Izložba će biti otvorena do 28. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙