FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDA I HDZ TVRDE DA SU PONOVILI USPJEH IZ 2002., SNSD DA JE PORAZIO SDS

SARAJEVO/MOSTAR,2. listopada(Hina) - Čelnici dviju vodećih nacionalnihstranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine - Stranke demokratske akcije(SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ustvrdili su kako su naopćinskim izborima održanim u subotu ostvarili veoma dobre rezultatedok su predstavnici Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izRepublike Srpske ocijenili kako su nanijeli težak poraz Srpskojdemokratskoj stranci (SDS) u izbornoj utrci u najvećem broju općina utom entitetu.
SARAJEVO/MOSTAR,2. listopada(Hina) - Čelnici dviju vodećih nacionalnih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine - Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ustvrdili su kako su na općinskim izborima održanim u subotu ostvarili veoma dobre rezultate dok su predstavnici Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz Republike Srpske ocijenili kako su nanijeli težak poraz Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) u izbornoj utrci u najvećem broju općina u tom entitetu.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je u Sarajevu kako je njegova stranka ostvarila pobjedu "tamo gdje je to i očekivala".

"Ponovili smo uspjeh s izbora 2002. godine", kazao je Tihić novinarima u središnjici SDA u prvoj izjavi nakon okončanja izborne šutnje u subotu u kasnim večernjim satima.

On je naveo kako su kandidati SDA uvjerljivo pobijedili u desetak općina u središnjoj te sjeveroistočnoj Bosni te da vode u većini sarajevskih općina u kojima je do sada na vlasti bila Socijaldemokratska partija (SDP).

Koordinator SDP-a za odnose s javnošću Damir Mašić Tihića je međutim odmah demantirao ustvrdivši kako ta stranka "stoji dosta dobro" te da je napravila "znatan pomak" u odnosu na izbore održane prije dvije godine.

Prema nepotpunim informacijama kojima raspolažu u središnjici SDP-a u Sarajevu, ova stranka uvjerljivom pobjedom zadržala je vlast u Tuzli gdje je potpuno potukla SDA.

Bariša Čolak, predsjednik HDZ BiH, izjavio je novinarima u Mostaru kako će njegova stranka zadržati sve pozicije načelnika u dijelovima zemlje s većinskim hrvatskim stanovništvom koje je i do sada kontrolirala te da će vjerojatno dobiti i vlast u jednoj ili dvije nove općine, izrazivši zadovoljstvo rezultatima izbora.

U HDZ-u BiH drže kako će sa svojim saveznicima iz drugih hrvatskih stranaka imati potrebnu većinu u Gradskom vijeću Mostara koja će im osigurati imenovanje gradonačelnika.

Čolak je na konferenciji za novinare upozorio kako su se na više mjesta dogodili "krupni promašaji" s izbornim popisima, najavivši da će se HDZ BiH zbog tih propusta žaliti Izbornom povjerenstvu BiH, a nije isključeno da se traži naknadno glasovanje za birače koji nisu bili na izbornim popisima a željeli su glasovati.

Komentirajući slab odziv birača, Čolak je kazao da su birači zasićeni izborima, a rezultati ovih općinskih izbora neće izravno utjecati na ustavne promjene u BiH.

Najzanimljivija izborna utrka u Republici Srpskoj, ona za gradonačelnika Banja Luke, po svemu sudeći završila je porazom SDS-a.

Iz središnjice SNSD-a objavljena je informacija koju je prenijela BHT 1 kako je njihov dosadašnji gradonačelnik Dragoljub Davidović uvjerljivo potukao protukandidata iz SDS-a.

SNSD Milorada Dodika navodno vodi i u većem broju općina u istočnoj Hercegovini poput Trebinja i Nevesinja koje su do sada bile čvrsta uporišta SDS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙