FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "LIBERATION" ANALIZIRA CHIRACOVU IZJAVU O REFERENDUMU

ZAGREB, 2. listopada 2004. (Hina) - Francuski "Liberation" analiziradanas izjavu francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca o tome da je odvlade zatražio da razmotri donošenje ustavnog amandmana o provođenjureferenduma o primanju novih članica u EU.
ZAGREB, 2. listopada 2004. (Hina) - Francuski "Liberation" analizira danas izjavu francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca o tome da je od vlade zatražio da razmotri donošenje ustavnog amandmana o provođenju referenduma o primanju novih članica u EU.

Chirac je to objavio na konferenciji za novinare koju je u povodu 60. obljetnice oslobađanja Strasbourga u petak održao zajedno s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

"Liberation" u tom prijedlogu prepoznaje "manevar" da se referendum o europskome ustavu, koji će biti podnijet francuskim građanima na usvajanje u drugoj polovici 2005. godine, razdvoji od "turskog pitanja".

"Ostaje da se nađe najprihvatljivija formulacija kako se ne bi ostavio dojam da se time cilja isključivo Turska, istodobno omogućujući Rumunjskoj i Bugarskoj, čiji je ulazak u EU planiran za 2007. godinu, zatim Hrvatskoj, koja ih treba slijediti, da zaobiđu ovu referendumsku proceduru", napominje Liberation.

Navodeći reakcije na Chiracov prijedlog, Liberation prenosi i izjavu Pierrea Moscovicija, bivšeg socijalističkog ministra za europska pitanja "To je demagoški prijedlog svrha kojega je rješavanje sukoba Chiraca i Sarkozyja. Hoće li se provesti referendum i za Rumunjsku? Hrvatsku? Albaniju?. Otvorit će se Pandorina kutija svih fobija. Zar ne bi bolje bilo otvoreno reći da se Tursku ne želi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙