FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUSKI TISAK O CHIRACOVOJ IZJAVI U STRASBOURGU

PARIZ, 2. listopada 2004. (Hina) - Francuski tisak analizira danasizjavu francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca o tome da je od vladezatražio da razmotri donošenje ustavnog amandmana o provođenjureferenduma o primanju novih članica u EU.
PARIZ, 2. listopada 2004. (Hina) - Francuski tisak analizira danas izjavu francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca o tome da je od vlade zatražio da razmotri donošenje ustavnog amandmana o provođenju referenduma o primanju novih članica u EU.

Chirac je to objavio na konferenciji za novinare koju je u povodu 60. obljetnice oslobađanja Strasbourga u petak održao zajedno s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

"Liberation" u tom prijedlogu prepoznaje "manevar" da se referendum o europskome ustavu, koji će biti podnijet francuskim građanima na usvajanje u drugoj polovici 2005. godine, razdvoji od "turskog pitanja".

"Ostaje da se nađe najprihvatljivija formulacija kako se ne bi ostavio dojam da se time cilja isključivo Turska, istodobno omogućujući Rumunjskoj i Bugarskoj, čiji je ulazak u EU planiran za 2007. godinu, zatim Hrvatskoj, koja ih treba slijediti, da zaobiđu ovu referendumsku proceduru", napominje Liberation.

"Figaro" pretpostavlja da bi se obveza konzultacije Francuza za svako novo proširenje odnosila samo na zemlje s kojima nisu još pokrenuti pregovori. "Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, s kojima su pregovori već uznapredovali, mogle bi dakle biti primljene bez da Francuzi putem referenduma dadu svoj pristanak", piše list.

Navodeći reakcije na Chiracov prijedlog, Liberation prenosi i izjavu Pierrea Moscovicija, bivšeg socijalističkog ministra za europska pitanja "To je demagoški prijedlog svrha kojega je rješavanje sukoba Chiraca i Sarkozyja. Hoće li se provesti referendum i za Rumunjsku? Hrvatsku? Albaniju?. Otvorit će se Pandorina kutija svih fobija. Zar ne bi bolje bilo otvoreno reći da se Tursku ne želi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙