FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PEKING:JOŠ NEMA KONSENZUSA O PROŠIRENJU VIJEĆA SIGURNOSTI

PEKING, 24. rujna 2004. (Hina/AFP) - UN još nije postigao konsenzusu pogledu proširenja broja stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti,kaže se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova, nakon štosu Francuska i Velika Britanija u četvrtak poduprle kandidaturuNjemačke, Brazila, Indije i Japana.
PEKING, 24. rujna 2004. (Hina/AFP) - UN još nije postigao konsenzus u pogledu proširenja broja stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti, kaže se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova, nakon što su Francuska i Velika Britanija u četvrtak poduprle kandidaturu Njemačke, Brazila, Indije i Japana.

"Kina razumije želju spomenutih zemalja da dobiju još važniju ulogu u međunarodnim poslovima, no reforma Vijeća sigurnosti tiče se svih zemalja članica, a među stranama postoje velike nesuglasice", kaže se u priopćenju Pekinga.

"Treba uzeti u obzir mišljenje svih strana, a naše je mišljenje da se odluka može donijeti samo na temelju konsenzusa", kaže se u priopćenju Kine, u ovome trenutku jedne od pet stalnih zemalja članica Vijeća koje raspolažu pravom veta, uz SAD, Rusiju, Veliku Britaniju i Francusku.

Vijeće sigurnosti, osim promjene broja zemalja članica sa 11 na 15 1963. godine, nije mijenjalo svoju strukturu od 1945. kada je UN činila 51 zemlja članica. Danas UN čini 191 zemlja članica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙