FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SOLANA ZA "DELO" O RJEŠAVANJU SPORA LJUBLJANA-ZAGREB

LJUBLJANA-ZAGREBLJUBLJANA,2. listopada 2004.(Hina) - Ljubljanski dnevnik "Delo" udanašnjem broju objavljuje razgovor s europskim povjerenikom zavanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, napravljen početkomtjedna prilikom Solanina boravka u ljubljani, u kojem se Solana osvrćena rješavanje međusobnih problema Ljubljane i Zagreba.
LJUBLJANA,2. listopada 2004.(Hina) - Ljubljanski dnevnik "Delo" u današnjem broju objavljuje razgovor s europskim povjerenikom za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, napravljen početkom tjedna prilikom Solanina boravka u ljubljani, u kojem se Solana osvrće na rješavanje međusobnih problema Ljubljane i Zagreba.

Na tvrdnju novinara da je nerealno očekivati da će bilateralni sporovi Hrvatske i Slovenije biti brzo riješeni i upitan da li je bolje iz europskog rakursa te probleme neko vrijeme "zamrznuti", odnosno postaviti na stranu ili se obratiti "trećem autoritetu", odnosno "međunarodnoj arbitraži", Solana je odgovorio da je to ovisno od obiju strana, no da da bi bilo bolje riješiti ih što prije.

"Što prije ta pitanja budu riješena, to bolje, a mehanizam je stvar izbora Slovenije i Hrvatske", rekao je Solana. On je dodao da Europska unija i on osobno imaju iskustva s takvim sporovima, pri čemu je podsjetio na tenzije koje su postojale između Slovenije i Italije u procesu ulaska Slovenije u Europsku uniju.

"Spreman sam pomagati jer mislim da je dobro rješenje za te sitne slovensko-hrvatske tenzije od bitne važnosti za ulazak preostalih balkanskih država u Europsku uniju. Zato je potrebno što bolje se potruditi da nađemo rješenje", izjavio je u razgovoru za "Delo" Javier Solana.

Na pitanje je li već dobio neku ponudu da bi posredovao u sporu, Solana je odgovorio: "Ne želim se proglasiti medijatorom. Ali, ako bi obje strane donijele odluku da im je potrebna pomoć, onda bih bio i više nego sretan da im pomognem", rekao je Solana.

Ponovio je također kako je mirno i neopterećeno rješavanje sporova dijelogom europski stil.

"Pri preuzimanju slovenskog državnog odlikovanja naglasio sam da je Slovenija prva država na Balkanu koja je ušla u euroatlantske institucije. Prva zato jer to zaslužuje. No, druga strana medalje jest da je zbog toga preuzela i obveze. Morate postati uzor drugima i oblikovati stil koji će i drugi u regiji preuzeti. Uvjeren sam kako i Slovenija želi da preostali dijelovi regije postanu dio EU-a. Zato im morate pomagati. Kad to kažem, onda ne mislim da ne trebate pokušati tražiti rješenja za teškoće koje imate s drugim državama. Ali, to morate raditi neopterećeno i mirno, dijalogom. To je bit Europske unije", rekao je Solana u razgovoru za vodeći slovenski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙