FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 2. listopada 2004.(Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 2. listopada 2004.(Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PRAG - Posljednjeplasirani nogometni klub u češkoj prvoj ligi Chmel Blsany pokrenuo je novu kampanju privlačenja navijača na stadion, obećavši im besplatne kobasice za svaki postignuti gol. Naime, prema pravilima češkog nogometnog saveza Blsany je i domaće utakmice prisiljen igrati na tuđim stadionima jer njegov nema postavljenu umjetnu rasvjetu. Sljedeću utakmicu Blsany će igrati protiv Drnovica u ponedjeljak navečer na stadionu u Pragu. Ulaznica košta 20 kruna ili nešto manje od 5 kuna.

WASHINGTON - Istraživanjem koje je provedeno na 15.555 muškaraca i žena u dobi od 25 do 54 godine, odabranih metodom slučajnog uzorka u pet nordijskih zemalja, utvrđeno je da su aktivni i pasivni pušači, pa i oni koji su prestali pušiti, puno skloniji učestalom hrkanju nego osobe koje nikada nisu pušile. Otkriveno je da osobe koje više puše više i hrču. Prema mišljenju znanstvenika koji su vodili istraživanje, ovo je prvi put da se sklonost hrkanju povezuje s pasivnim pušenjem. Prema istraživačima, hrkanje je poremećaj tipičan za 16 do 33 posto muškaraca i za 8 do 19 posto žena. Istraživanje je provedeno u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Estoniji i Islandu ispunjavanjem upitnika.

SEVILLA - Provedene analize kostiju koje se čuvaju u katedrali u Sevilli zasad ne isključuju mogućnost da one pripadaju slavnom morepolovcu i istraživaču Kristoforu Kolumbu, objavili su znanstvenici. "Imamo djelomične i prve rezultate koji nisu eliminirali mogućnost da se radi o Kolumbovim kostima. Doduše, još niti ne potvrđuju da su njegove", rekao je Jose Lorente, direktor laboratorija za genetsku identifikaciju na sveučulištu u Granadi. Lorente i njegova skupina već duže vrijeme provode DNK ispitivanja nad kostima za koje se vjeruje da pripadaju Kolumbu, njegovom bratu Hernandu i sinu Diegu. Vlasti karipske države Dominikanske Republike tvrde da se posljednji ostaci velikog morepolovca nalaze na njezinom teritoriju, u Kolumbovom svjetioniku u glavnom gradu Santo Domingu.

SAO PAULO - Vrlo hranjiva instant juha od pirane, proždrljive amazonske ribe, mogla bi se, na preporuku znanstvenika, uskoro naći na jelovnicima brazilskih škola u sklopu Vladina programa za borbu protiv gladi. "Taj vrlo hranjivi proizvod rezultat je rada Nacionalnoga instituta za istraživanje Amazone. Pirana ima dovoljno, jeftine su, a po hranjivosti i razini proteina, ravne su drugim ribama", kaže voditelj skupine znanstvenika Edson Lessi. Usto, zahvaljujući juhi povećat će se broj zaposlenih na siromašnom amazonskom području, a popravit će se i ekološka ravnoteža jer se pirana sve manje jede, a ima je previše u rijekama, dodao je Lessi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙