FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 19. rujna 2004.(Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 19. rujna 2004.(Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW DELHI - Indija doživljava pravi procvat neobičnog biznisa - izvoz kose koji je dostigao vrijednost 3,5 milijardi rupija (što je oko 76 milijuna američkih dolara), izvješćuje u The Economic Times. Indijke sa sela imaju predivnu kosu, ne koriste boju, izbjeljivače, ne ravnaju je i rijetko je skraćuju, te na svjetskom tržištu takva kosa postiže visoku cijenu. Najveći kupac je Kina koja kosu prerađuje za daljnji izvoz u SAD, Australiju i Brazil. Od siječnja do srpnja Indija je samo u SAD izvezla oko 2.000 kilograma kose vrijedne 259.000 dolara. Dio kose se prikuplja i u hinduskim hramovima gdje vjernici redovito režu svoju kosu kao dar bogu, i kao simboličko žrtvovanje ega, no najveća količina kose prikupi se u pola milijuna indijskih sela i zaselaka. Sela svaki tjedan posjećuje "skupljač kose" koji "otpad s češlja" obično mijenja za ukosnice ili nešto sitnog novca. Kosa se prodaje za 45 dolara po kilogramu.

TEL AVIV - Izraelska policija je uhitila dvojicu tjelohranitelja pop dive Madonne jer su navodno udarili dvojicu fotografa, izvijestio je izraelski radio. Madonna boravi u Tel Avivu sa suprugom Guyem Ritchiejem na proslavi židovske Nove godine, a sudjeluje također na konferenciji posvećenoj Kabali, židovskoj mističnoj filozofiji i pokretu. Pop zvijezda prakticira Kabalu već nekoliko godina i sebe, unutar tog pokreta, naziva imenom Esther. Od novinara koji žele pratiti njezin boravak je zatraženo da budu odjeveni u bijelo te da, u znak poštovanja prema židovskom blagdanu, ne nose sa sobom blokove za pisanje, diktafone, fotoaparate i kamere.

ESSLINGEN - Grede s početka željeznog doba (800. do 475. godina prije Krista) pronađene su tijekom iskapanja keltskih utvrda na jugozapadu Njemačke, priopćio je ured za povijesne spomenike Baden-Wuertemberga u Esslingenu. Grede su sačuvane u jarku utvrda Heuneburga, keltske utvrde blizu Herbertingena. Po prvi puta donose pouzdane podatke o tehnikama gradnje, arhitekturi i obrtništvu s početka željeznog doba, dodaje taj ured. Grede su također dokaz da utvrde Heuneburga ne potječu iz 1000. godine nakon Krista, kao što se do sada mislilo, već su 1.500 godina starije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙