FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beljo: Za haaške optužnice protiv Hrvatske odgovoran je Mesić

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Ravnatelj Hrvatskog informativnogcentra (HIC) Ante Beljo ustvrdio je večeras na predavanju uzagrebačkoj Hrvatskoj kulturnoj zakladi da su "sve optužnice Haškogaprotiv Hrvata iz Hrvatske i ona protiv Republike Hrvatske za agresijuna Bosnu i Hercegovinu podignute na temelju svjedočenja StjepanaMesića pred tim sudom".
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Ravnatelj Hrvatskog informativnog centra (HIC) Ante Beljo ustvrdio je večeras na predavanju u zagrebačkoj Hrvatskoj kulturnoj zakladi da su "sve optužnice Haškoga protiv Hrvata iz Hrvatske i ona protiv Republike Hrvatske za agresiju na Bosnu i Hercegovinu podignute na temelju svjedočenja Stjepana Mesića pred tim sudom".

Na tribini pod naslovom "Krah iluzija o Velikoj Srbiji?" Beljo je izjavio da je Mesić haaškom tužiteljstvu 1997. i 1998. godine dao izjave koje "Hrvatsku terete za etničko čišćenje Srba i agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Nakon tih izjava, istaknuo je Beljo, Haag je prestao uzimati dokumente od Hrvatskoga informativnog centra.

"Poslije Mesićeva svjedočenja iz Haaga su nam rekli da ih više ne zanimaju hrvatske žrtve", rekao je Beljo i dodao kako su im rekli da ih "samo zanimaju zločini nad Srbima".

Beljo je također ustvrdio da je slično svjedočenje tužiteljima u Haagu dao i odvjetnik Čedo Prodanović.

Svi srpski dokumenti kojima raspolažemo, a prikupljali smo ih do 2000. godine govore da u Hrvatskoj nije počinjeno nikakvo etničko čišćenje Srba, napomenu je Beljo pokazujući dokumentaciju općina Gline, Obrovca, Okučana, Vrginmosta, Knina i drugih iz 1993. godine koja govori o organiziranim pripremama za evakuaciju Srba.

Planovi su toliko detaljno razrađeni da se znalo tko vozi koji traktor i čak tko sjedi u kojem autu, dodao je Beljo.

Dok naše Ministarstvo kulture daje novce za objavljivanje knjige Svetozara Livade o navodnom etničkom čišćenju Srba, napomenuo je ravnatelj Hrvatskog informativnog centra Ante Beljo, nažalost za objavljivanje dokumentacije kojom mi raspolažemo u Ministarstvu nemaju novca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙