FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠKARE-OŽBOLT: USKORO ZABRANA PROMICANJA TOTALITARIZMA

WASHINGTON,30. rujna(Hina) - Hrvatska ministrica pravosuđa VesnaŠkare-Ožbolt najavila je da će hrvatska Vlada uskoro usvojiti zakonskiokvir za kažnjavanje promicanja i propagiranja totalitarnihideologija, objavio je u četvrtak Glas Amerike (VOA).
WASHINGTON,30. rujna(Hina) - Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt najavila je da će hrvatska Vlada uskoro usvojiti zakonski okvir za kažnjavanje promicanja i propagiranja totalitarnih ideologija, objavio je u četvrtak Glas Amerike (VOA).

Škare-Ožbolt je u razgovoru za Glas Amerike rekla da bi se prijedlog izmjena Kaznenog zakona o zabrani veličanja totalitarnih režima – fašizma, nacizma, boljševizma i drugih, vec ovog tjedna trebao naći u Banskim dvorima.

"Zabrana je jasan znak da su određene ikonografije i ponašanja u Hrvatskoj nepoželjna i da ih se više neće tolerirati," rekla je ministrica Škare-Ožbolt. Dodala je da se zakonskim sankcioniranjem promicanja i propagiranja ustaštva Vlada "oštro i jasno" definira svoje opredjeljenje vrijednostima demokratskog svijeta, navodi VOA.

VOA javlja da je zakon, kojim će se distancirati od dijela nacionalne prošlosti i suočiti s problemom veličanja ustaških simbola, vlada premijera Ive Sanadera najavila ovoga ljeta nakon uklanjanja spomenika dužnosnicima tzv. NDH Mili Budaku i Juri Francetiću.

"Ne, Vlada više neće tolerirati nikakve takve aktivnosti koje su vezane za nešto što predstavlja apsolutnu provokaciju u ponašanju... Ovaj zakon vrlo jasno kaže da je podizanje spomenika, veličanje ustaških dužnosnika ili isticanje simbola iz tog vremena, koje je tragično razdoblje hrvatske prošlosti, u suprotnosti s interesima RH," rekla je ministrica pravosuđa Glasu Amerike.

Škare-Ožbolt je dodala da je Hrvatska "Drugi svjetski rat završila na strani antifašizma i jednom mora vrlo jasno pokazati što misli o ovakvim provokacijama."

Veličanje totalitarnih ideologija, pokreta ili ideja koje su zagovarali predstavnici totalitarnih režima, te poticanje mržnje i nasilja ubuduće bi se kažnjavali novčanom ili kaznom zatvora do tri godine.

Škare-Ožbolt ističe da zakon ne dovodi u pitanje antifašistički pokret kojeg su u Hrvatskoj vodile komunističke vođe, prenosi VOA.

"Ljudi često postavljaju pitanje da li će se rušiti spomenici i hoće li se skidati zvijezde. Neće. Jer treba reći da je Hrvatska bila opredijeljena i da je najveći, najjači antifašistiški pokret bio upravo u Hrvatskoj", rekla je ministrica.

Ministrica pravosuđa je rekla da Hrvatska zakon ne donosi zbog EU-a, već zbog sebe. "Vrijeme je da u nekim glavama konačno završi Drugi svjetski rat", zaključila je Škare-Ožbolt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙