FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ORGANIZACIJA SLIČNA UN-u ZA RELIGIJE

RIM, 7. rujna 2004. (Hina/AR) - Glavni rabin Izraela, Yona Metzger, nameđunarodnom savjetovanju u Milanu, zatražio je osnivanje neke vrsteOrganizacije UN-a za religije, sa sjedištem u Jeruzalemu, kako bi sepovećala suradnja i dijalog među vjerama.
RIM, 7. rujna 2004. (Hina/AR) - Glavni rabin Izraela, Yona Metzger, na međunarodnom savjetovanju u Milanu, zatražio je osnivanje neke vrste Organizacije UN-a za religije, sa sjedištem u Jeruzalemu, kako bi se povećala suradnja i dijalog među vjerama.

Vjerojatno bi se kroz takvu organizaciju moglo izbjeći međureligijska optuživanja za neke događaje, odnosno na tom bi se mjestu mogla razjasniti mnoga pitanja. Unija religija iz cijeloga svijeta moglo bi biti ime nove organizacije u kojoj bi predstavnici svih zemalja razgovarali i razmjenjivali ideje.

"Bin Laden i Al-Qaida vjeruju da svi trebaju postati muslimani. Svijetu međutim treba pokazati da većina muslimana nije uz Bin Ladena i uz Al-Qaidu, niti misli poput njih", rekao je na glavni izraelski rabin.

Trodnevno međunarodno međureligijsko savjetovanje, koje je u utorak završeno u Milanu organizirala je milanska nadbiskupija u suradnji s katoličkom zajednicom Sant'Egidio u Rimu. Tema savjetovanja- "Religije i kulture, hrabrost novog humanizma", potakla je razgovor o stanju u Iraku, ulozi religije, problemima obitelji, o siromaštvu i bolestima te sredstvima komuniciranja. Posebna je pažnja posvećena terorizmu o kojem se raspravljalo i s obzirom na tragediju u školi u Beslanu u Osetiji. Duhovni čelnik Beslana biskup Teofan Zurkof zatražio je od svih da se ujedine u borbi protiv terorizma i za uklanjanje uzroka koji ga stvaraju.

Predstavnici udruge pravnih stručnjaka i islamske sunitske zajednice te kaldejski bagdadski biskup optužili su Sjedinjene Američke Države da su pomoću tajnih službi nastojale u Iraku zapaliti sukobe među zajednicama.

Rasprava je bila posvećena i sukobima u afričkim zemljama , zatim odnosima između Europe i Afrike te problemima bolesti aidsa.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi pozvao je na veću demokraciju a ne na rat u borbi protiv terorizma, te se zauzeo za veću ulogu Europe na međunarodnom planu. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini ocijenio je terorizam novim totalitarizmom 21. stoljeća.

Kardinal Camillo Ruini, predsjednik Talijanske biskupske konferencija, govorio je o novoj etici za katolike i preuzimanju veće odgovornosti vjerskih institucija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙